Îngrijirea bebelușului prematur – greșeli de evitat

Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, el va avea nevoie de îngrijiri speciale. După ce va fi ținut în spital până când se recuperează suficient asftel încât să fie în afara pericolelor, el va monitorizat cu atenție și va avea avea nevoie de stimulare, pentru a se putea dezvolta armonios.

Părinții au rolul cel mai important – ei trebuie să depășească temerile ș i angoasele din timpul spitalizării și să se mobilizeze, pentru a acorda tot sprijinul bebelușului care are de surmontat o serie de probleme de sănătate și dezvoltare.

Un bebeluș prematur are probleme legate de somn și necesită exerciții sepecifice pentru recuperarea întârzierilor motorii. Ședințele de kinetoterapie vor fi o constantă în viața părinților unui prematur cel puțin în primul an. O mare provocare va fi și alimentația. Bebelușul prematur nu are suficientă putere să sugă sau are diferite probleme digestive ca urmare și are nevoie de o o alimentație personalizată, cu formule speciale de lapte, mai bogate caloric și nutrițional, care să-l ajute să recupereze în greutate, dar și poziții de alăptare (în cazul în care primește și sân) speciale, care să-i permită să bea mai ușor laptele.

Bebelușul prematur are nevoie de foarte multă căldură – și la figurat, dar și la propriu, dat fiind că depozitele lui de grăsime sunt nesemnificative și trebuie să se odihnească foarte mult. Nu face greșeala să îl lași însă numai la somn, lipsa de stimulare nu face decât să mențină decalajul de dezvoltare față de bebelușii născuți la termen.

Un bebeluș prematur are un risc crescut atunci când călătorește cu mașina, pentru că plasarea într-o poziție semi-culcată poate agrava problemele de respirație și încetinește ritmul cardiac. Nu-l poziționa în scaunul de mașină până când nu ai acordul expres al medicului în acest sens!

Nu ai voie să pui un bebeluș prematur într-un portbebe. Deși căldura maternă este benefică, poziția în portbebe/sling/manducă sau alt dispozitiv de purtat bebelușul este periculoasă pentru un prematur.

Evaluarea unui bebeluș prematur este ajustată în raport cu vârsta pe care ar fi trebuit să o aibă dacă s-ar fi nascut la termen.

Recuperarea unui bebeluș născut prematur se face în proporție de 100% după primii 2 ani de viață, 3 ani, în cazul micuților care au avut sub 1 kilogram la naștere.

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole