Îngrijirea pisicilor senioare

Dintotdeauna ai iubit pisicile, și chiar acum ești stăpânul unei feline ajunsă de-acum la bătrânețe. Pentru ca mica ta prietenă să se simtă în continuare bine, să fie mulțumită și fericită, trebuie să ai grijă așa cum trebuie de ea. Se impun unele modificări în îngrijirea ei, pentru ca starea de sănătate să fie bună, să se simtă confortabil și să nu aibă de suferit. 

Cât trăiește o pisică

Există o gamă variată de rase de pisici, cu o durată de viață diferită. De regulă, în jur de 15 ani, dar există și cazuri de pisici care au depășit cu mult această vârstă. După ce împlinește 9-10 ani, o pisică dă primele semne de seniorat, de bătrânețe. Mobilitatea sa are de suferit, la fel și simțul văzului, mirosului sau auzului. Blănița și pielea nu mai sunt atât de strălucitoare, s-ar putea ca toaletarea să nu mai fie efectuată atât de bine, și există posibilitatea ca pisica ta să se confrunte și cu unele afecțiuni dentare. Pe măsură ce înaintează în vârstă, pisica va întâmpina unele probleme digestive sau tulburări cognitive. 

Mici schimbări care îi pot veni în ajutor

Pentru a-i fi mai ușor, locurile sale preferate trebuie să fie ușor accesibile. De asemenea, hrana trebuie să fie adaptată noilor sale nevoi, la fel și litiera, care de data aceasta este nevoie să fie una cu margini mai puțin înalte.

Activitatea fizică și somnul

Spațiul său de dormit trebuie să fie unul confortabil, cu multe perne. De asemenea, joacă-te cu ea pe parcursul zilei, astfel încât seara să fie obosită și să doarmă mai bine. Eventual poți apela la spray cu feromoni, recunoscut fiind faptul că aceștia contribuie la relaxarea micii tale feline. 

Alimentația pisicii senioare

Aici, lucrurile sunt destul de simple. Dacă pisica primește o hrană special concepută pentru nevoile sale și care conține nutrienții de care are nevoie, nu este nevoie să faci schimbări în acest sens. Eventual o poți ajuta încălzindu-i porția de hrană, pentru a fi mai ușor de digerat și să aibă un miros mai apetisant. Atenție la consumul de apă deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă pisicile au tendința de a se hidrata mai puțin, ceea ce poate duce la afecțiuni urinare. 

Verifică-i periodic starea de sănătate

Dacă pisica ta a ajuns deja la vârsta bătrâneții, este important să mergi mult mai des la medical veterinar pentru a-i verifica starea de sănătate. Observă-i cu atenție comportamentul, vezi dacă refuză mâncarea, este apatică, pare să aibă dureri, respiră cu dificultate, iar în aceste cazuri discută cu medicul veterinar despre ce poți face pentru a-i spori confortul și a se simți mai bine. 

Ai grijă așa cum trebuie de pisica ta. Ultima etapă a vieții poate fi destul de dificilă pentru aceasta, cu multe neplăceri, dureri și afecțiuni grave. Cu multă grijă din partea ta, cu o alimentație corectă, o bună hidratare și o serie de măsuri pentru a-i ușura obiceiurile obișnuite și nu numai, vei reuși să-i oferi acesteia tot ce are nevoie pentru a avea parte de o bătrânețe frumoasă!

Mai multe articole