Înțepăturile de insecte sunt leziuni care provoacă mâncărime și durere. De cele mai multe ori au culoarea roșie și se ameliorează în câteva zile, dacă nu intervin alte complicații. În general nu sunt periculoase, uneori însă înțepăturile de insecte pot provoca reacții alergice severe care ar putea pune viața pacientului în pericol. În cazul bebelușilor și copiilor mici lucrurile sunt și mai grave pentru că aceștia nu au sistemul imunitar complet dezvoltat, prin urmare sunt mai expuși înțepăturilor de insecte (venin).
Înțepăturile de insecte pot fi provocate de albine, țânțari, viespi, căpușe, furnici, scorpioni, păianjeni, bondari, dar și alte insecte. În acest articol, explicăm care sunt cauzele, simptomele și complicațiile înțepăturilor de insecte.
Cauzele înțepăturilor de insecte
În general, insectele înțeapă atunci când se simt în pericol. De aceea este recomandat să nu faci gesturi bruște în preajma unei viespi sau albine.
Factori de risc
Un risc mai mare în cazul înțepăturilor de insecte îl reprezintă persoanele alergice sau hipersensibile (șoc anafilactic). De asemenea, insectele pot fi purtătoare ale unor boli, iar în acest fel pot provoca victimei unele boli sistemice. Acesta este motivul pentru care pacientul trebuie să se prezinte la medic în cazul în care simptomele devin grave sau starea de sănătate se deteriorează.
Important de știut!
Șocul anafilactic (anafilaxia) reprezintă o urgență medicală. El poate fi cauzat și de alergia la veninul unor insecte (viespe, albină).
Simptomele înțepăturilor de insecte
Prin înțepătura unei insecte, în organism este eliberată o substanță considerată străină, prin urmare corpul eliberează o substanță numită histamină, pentru a se apăra. Histamina este cea care declanșează reacțiile alergice cunoscute:
- edem;
- prurit;
- durere la locul înțepăturii;
- înroșirea pielii;
- senzația de amorțeală (1).
Înțepăturile de insecte pot declanșa și alte reacții cum ar fi:
- congestie nazală;
- lăcrimare excesivă;
- stare de rău;
- respirație șuierătoare;
- greață/vărsături;
- tahicardie;
- leșin;
- dificultate la înghițire;
- stare de confuzie.
În general, unele dintre aceste simptome apar la 10-15 minute de la înțepătură.
Complicațiile înțepăturilor de insecte
Există câteva complicații grave ale înțepăturilor de insecte:
- șoc anafilactic: poate pune viața în pericol pentru că duce la obstrucția căilor respiratorii, iar inima poate să nu mai funcționeze din cauza lipsei de oxigen. De asemenea, șocul anafilactic poate înrăutăți unele afecțiuni preexistente (mai ales ale sistemului respirator).
- malaria: poate fi transmisă prin înțepătura țânțarului infectat. Virusul ajunge în ficat apoi în sânge. Simptomele malariei sunt: transpirații reci, frisoane, dureri de cap și de articulații.
- Zika: se transmite tot prin înțepătura unor țânțari. În multe cazuri, infecția poate trece neobservată, dar în alte situații simptomele sunt: febră, cefalee, erupții ale pielii, durere în spatele ochilor. Boala poate duce la complicații grave.
- boala Lyme: poate fi cauzată de mușcătura de căpușă (2).
Cum previi înțepăturile de insecte
- Evită zonele în care există albine (copaci înfloriți sau flori), sau cuiburi de viespi.
- Poartă haine adecvate în timpul drumețiilor, sau când petreci mult timp în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație bogată.
- Dacă te afli în zone cu cuiburi de viespi sau cu multe insecte îndepărtează-te încet și fără să faci gesturi bruște.
- Vaccinează-te dacă intenționezi să călătorești în zone cu risc de malarie.
- Ține ușile și ferestrele închise, sau montează plase de protecție împotriva insectelor (3).
- Curata bine covoarele si saltelele de pat o dată pe an, iar in rest aspiră-le.
- Folosește soluții speciale contra înțepăturilor de insecte (țânțari, căpușe).
- Folosește mănuși atunci când te ocupă de grădină.
- Ferește-te de păianjeni.
- Nu atinge insectele, nici măcar atunci când par inofensive. Dacă se simt în pericol vor înțepa.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- NHS, „Symptoms. Insect bites and stings’, accesat în data de 10.04.2023: https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/symptoms/
- WebMD, „Bad bugs slideshow: Identifying bugs and their bites’, accesat în data de 10.04.2023: https://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-bad-bugs
- Healthline; „Identifying bug bites and stings, and how to treat them’: https://www.healthline.com/health/bug-bites