Jos baietii!

Razboiul sexelor incepe din copilarie. Afla de ce si ce poti sa faci tu, ca parinte, pentru a-l evita.

Grupa pregatitoare sau prima clasa primara: vezi grupuri de baietei care se joaca impreuna cu masinute, piese de construit, povestesc aventuri din Duel Masters sau Liga Dreptatii si privesc urat spre grupul de fetite ciripind vesele despre papusile-printesa, gentute cosmetice pentru copii, Fetitele Power Puff sau Spioanele.

De ce nu povestesc alaturi unii de altii, unii altora? De ce se poarta de parca ar fi rivali? De ce, desi ar dori sa se joace impreuna, aparent se urasc? Jos baietii, hai fetele! Hai baietii, jos fetele!

Fara comparatii
Ce s-a intamplat cu ingerii care se jucau atat de frumos impreuna? Intre timp au crescut, au interiorizat vorbele doamnei educatoare, ale parintilor, care mustra baietii ca nu sunt tot atat de indemanatici si gratiosi sau rapizi in a invata poezia ca fetele, sau le spun ca fetele sunt plangacioase, smiorcaite si rasfatate, si ca baietii trebuie sa fie mai puternici, nu mamaligi ca fetele.

Adultii fac comparatii intre copii, iar aceste observatii sunt asimilate si interiorizate de catre cei mici, si asa incepe competetia.

Incep ostilitatile
La aceasta varsta, avantajul sta de partea fetelor, mai rapide in reactii, mai dezvoltate intelectual – baietii recupereaza diferenta mai tarziu. Copiilor li se fac comparatii, si de aici incep ostilitatile – intra in competitie ca grup de gen.

Se studiaza reciproc, interesul pentru sexul opus este evident, dar nu atat de mare, incat sa isi doreasca sa se apropie. Sunt galagiosi, ca sa atraga atentia rivalilor. Baietii se pot teme de prea agresivele fetite. Dar despre asta, mai multe detalii intr-un viitor „episod.

Copiii de aceasta varsta sunt galagiosi pentru a atrage atentia grupului „rival. Baietii se pot teme de prea agresivele fetite.

Sa fie pace! Ce pot face parintii ca sa evite razboiul sexelor:

1. Stimulati cooperarea intre copiii de sex opus si prin jocuri si prin jucarii „unisex, fiecare utilizand jucaria in functie de personalitatea, interesele si inclinatiile sale.

2. Nu incurajati rivalitatea prin compararea baietilor cu fetele; diferentele de acum nu tin decat de specificul varstei, nu de abilitatile sau inteligenta copilului.

3. Jucati cu cei mici jocuri catalogate ca fiind „pentru sexul opus (fotbal cu fetele, gatiti ceva usor cu baietii); incercati inca de cand sunt mici sa nu diferentiati activitatile pe sexe.

4. Comparatiile intre copii nu ii ajuta, ci ii descurajeaza. Este bine ca cei mici sa fie invatati sa se compare cu ei insisi, cu ceea ce au fost, sunt acum si vor deveni.

Text: Cristiana Haica, Foto: STOCKBYTE.

Mai multe articole