Laudatul excesiv poate impinge catre narcisim

Copiii carora parintii le spun constant ca sunt speciali, prezinta cel mai mare risc de a deveni narcisisti, conform unui studiu care a avut ca scop determinarea cauzelor care stau la baza egoismului extrem.

La acest studiu au participat peste 550 de copii din Olanda, cu  varste cuprinse intre sapte si 11 ani. Copiii au fost evaluati, alaturi de parintiilor,  pe o perioada de un an si jumatate, in cadrul a 4 intalniri care au avut loc la sase luni diferenta.

Copiii ai caror parinti i-au descris ca fiind „mult mai speciali decat alti copii' si „copii care merita ceva in plus in viata', au inregistrat scoruri mult mai ridicate la testele de narcisim decat copiii care nu au fost laudati in acest mod de catre parintii lor.

Cercetatorii au evaluat de asemenea si masura in care parintii isi supraevalueaza copiii, intrebandu-i in ce masura sunt de acord cu afirmatia: „Copilul meu este un model de urmat pentru celilati copii'.

Brad Bushman, co-autor al studiului, citat de TheGuardian.com, a declarat: „Copiii isi cred parintii cand acestia le spun ca sunt mult mai speciali decat altii, ceea ce nu este deloc benefic nici pentru ei, nici pentru societatea din care fac parte„.

Cercetatorii recomanda in locul laudei excesive, caldura parinteasca si incurajarile, motivand ca in acest fel, creste stima de sine, nu narcisismul.

Bushman mai explica faptul ca oamenii cu o stima de sine crescuta se percep ca fiind la fel de buni ca cei din jurul lor, in timp ce narcisistii se percep ca fiind mai buni decat altii.

Cercetatorii incheie prin a spune ca parintii nu sunt singurii vinovati pentru narcisimul copiilor lor, deoarece ca alte tratasturi ale personalitatii, in determinarea acestei caracteristici sunt sunt implicate atat mostenirea genetica cat si caracteristicile temperamentale ale copiilor.

Mai multe articole