Limbajul secret al bebelusilor

Joaca este munca unui copil, declara Jean Piaget. Prin joaca, cei mici testeaza idei noi si afla lucruri despre ei insisi, despre lumea lor si despre cei care o populeaza. Iar jocurile parinte – copil se afla in centrul acestui efort al invatarii.

Jocurile parinte-copil promovea­za comunicarea si contribuie la perfectionarea limbajului secret al bebelusilor. Iata cateva jocuri ­care au un astfel de scop si care sunt si foarte amuzante.

Sunetul muzicii – ofera-i copilului o surpriza muzicala. Poti incepe cu propria ta voce. Ia bebelusul in brate si tine-l cu fata spre tine. Canta o strofa dintr-un cantecel pentru copii. Fa o pauza si zam­beste dupa fiecare vers, in caz ca bebe vrea sa ti se alature.

Gadi-Gadi – multe chicoteli in sedintele de gadilat vin din anticiparea placerii. Incearca sa te joci cu el intr-un moment bine stabilit, cum ar fi dupa baie. Variaza durata gadilatului. Bebe va anticipa urmatorul gadilat si se va distra si mai mult.

„Buna dimineata, puisor! – inregistreaza urari scurte, de la voci cunoscute, incepand cu propriul tau „Buna dimineata!, pentru momentul in care bebelusul se trezeste din somn, apoi adauga alte voci (pe cea a fratiorului, a bunicii, a vecinului, chiar latratul catelului Bruno sau pasarele ciripind). Pune inregistrarea, cu pauza dupa fiecare voce, pentru ca bebe sa identifice sunetele.

Jocul cu degetelele

Degetul mare/ pleaca la plimbare,/ Aratatorul duce bastonul,/ Mijlociul duce pardesiul,/ Inelarul duce geamantanul,/ Iara degetul mic,/ pentru ca e mic,/ duce un covrig.

Dupa sase luni – degetul in aer!
La baie, asaza-l pe micut cu fata spre tine si canta-i cantecelul. Ia mana bebelusului si ghideaza-i degetele catre par, catre nas etc. Acest lucru il face sa fie constient de propriul corp si sa-si controleze miscarile.

Dupa noua luni – vorbeste-i mainii
Foloseste o soseta a bebelusului pentru a face o marioneta, desenand ochi, un nas si o gura cu markerul permanent. Incurajea­za-l sa vorbeasca cu ea. Poti folosi soseta inainte de micul dejun, ca sa-l saluti, sa-i oferi ceva bun si sa-i ceri lucruri folosind „te rog si „multumesc. Acesta este un inceput bun pentru interac­­­­tiunea sociala in timpul cinei.

Dupa primul an – atentiune!
Lasa-l pe bebelus sa te ajute sa de­corezi un sul de hartie igienica pentru el si un sul de prosoape de bucatarie pentru tine. Tine unul dintre tuburi la gura si spune „Salut, tuturor!, „Azi e ziua bunicii! etc. Invita-l pe bebe sa faca la fel cu tubul lui, sa rosteas­ca anunturi pentru cei din casa.

 

Page: 1 2

Mai multe articole