Lucruri esențiale pentru un start bun în dezvoltarea copiilor

Una dintre marile noastre dorințe ca părinți este să le oferim copiilor noștri un start bun în viață și tocmai de aceea încercăm să luăm cele mai corecte și mai informate decizii pentru ei. Alegerile pe care le facem, mai ales în primii trei  ani, pot influența creșterea și dezvoltarea copiilor, lucruri care vor avea un impact masiv asupra vieții lor de adolescenți și, mai apoi, de adulți. 

Chiar dacă ești un părinte cu experiență sau ești la început de drum, luarea deciziilor zilnice pentru bunăstarea copilul tău nu este doar o mare responsabilitate, ci poate deveni copleșitoare. Așadar, care sunt lucrurile cărora trebuie să le acorzi atenție în primii ani?

Interacționează și vorbește mult cu cel mic

Încă de la naștere, micuțul tău este atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui și observă totul. Așadar, este foarte important să-i oferi un mediu calm, plin de iubire, cu zâmbete și cu multe interacțiuni pozitive. Joacă-te cu bebelușul celebrul „Cucubau’, imită sunete de animale și fă-l să râdă cât mai des. Aceste lucruri contribuie la dezvoltarea creierului și îl stimulează să învețe. De asemenea, acordă o atenție deosebită și tipurilor de jucarii pe care i le cumperi și ai grijă să fie adecvate pentru vârsta lui. Jucăriile le sunt necesare bebelușilor pentru că-i ajută să-și dezvolte motricitatea fină și grosieră, contribuie la dezvoltarea creativității și le stimulează memoria și concentrarea. De asemenea, jocul este cel prin care cei mici învață cel mai bine despre lumea din jurul lor. 

Respectă normele unei alimentații sănătoase

Mâncarea este extrem de importantă pentru sănătatea celui mic și joacă un rol esențial în dezvoltarea lui fizică și psihică. Dacă ai anumite obiceiuri mai puțin sănătoase, renunță la ele pentru că tu ești primul exemplu pentru copilul tău și acesta va adopta, în timp, același stil de alimentație. În plus, ai grijă să-i oferi celui mic alimente bogate în nutrienți și vitamine și renunță la zahăr, sare, afumături sau prăjeli. Zahărul este unul dintre cele mai periculoase alimente pentru copii și contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri nesănătoase și poate provoca atât obezitate, cât și alte probleme grave de sănătate. Înlocuiește zahărul cu banane foarte coapte sau siropuri de arțar și agave, pe care să le folosești în cantități moderate. Noi suntem cei care formăm gustul și dacă pregătim preparate prea dulci sau prea sărate, la fel va mânca și copilul nostru. Include multe fructe și legume în alimentația lui și ai grijă să nu îi lipsească nucile, ouăle, tonul, spanacul, avocado și merele, acestea fiind importante și pentru dezvoltarea creierului. 

Petrece mult timp afară

Stai cât mai mult afară alături de micuțul tău și de partenerul tău. Jocul în aer liber îi ajută pe copii să descopere lumea, le stimulează curiozitatea, îi pune în fața unor situații inedite și le dezvoltă abilitățile motorii. De asemenea, afară este locul de unde luăm vitamina D, atât de importantă pentru dezvoltarea corectă a oaselor și a ochilor. Planifică excursii, construiește un loc doar pentru el în curte și cumpără-i jucării pentru exterior, astfel încât să-l atragi să petreacă mult timp în natură.

Și nu uita să îi citești. Nu este niciodată nici prea devreme, nici prea târziu să începi să-l introduci în lumea lecturii. Această activitate ajută la dezvoltarea creierului, a competențelor lingvistice, stimulează creativitatea și consolidează relația dintre voi. Și, cel mai important, arată-i iubirea ta necondiționată.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro

Mai multe articole