M-am tuns scurt după 18 ani și nu regret. Copiii bolnavi au nevoie de părul meu mai mult decât am eu

Monica, mama a două fetițe, Ingrid de 3 ani și Alexandra de 7 ani, a decis să se tundă scurt, după 18 ani în care nu mai făcuse acest lucru.

A luat această hotărâre după ce a aflat de inițiativa Societății Studenților Medicinişti Iaşi, care îi ajută pe copiii ce și-au pierdut părul în urma tratamentelor dure împotriva cancerului, să se simtă mai bine în pielea lor oferindu-le o perucă din păr natural.

Ce te-a făcut să iei decizia asta?

Am auzit de acest proiect și, mamă fiind, când m-am gândit că în felul ăsta pot ajuta un copil bolnav să se simtă mai bine mi-a fost foarte ușor să iau decizia. Îmi trecuse prin cap de câteva ori să mă tund, dar am renunțat de fiecare dată la idee. Acum însă am avut un motiv întemeiat și nu am mai stat deloc pe gânduri.

De când nu te mai tunsesei?

Nu am mai fost tunsă scurt de 18 ani și recunosc că am avut un mic șoc. Dar, cum spuneam, faptul că părul poate ajuta un copil bolnav să se simtă mai bine mă face și pe mine să mă simt bine. Sunt mama a două fete și nu mă pot uita la un copil bolnav fără să mi se frângă inima.

Care a fost reacția fetițelor tale când te-au văzut tunsă pentru prima dată în viața lor?

Fetele mele au fost cu mine la coafor. Și mi-am tăiat părul în aplauzele lor. Când m-au văzut cu părul scurt au fost un pic uimite, e adevărat. Alexandra, fetița cea mare chiar a venit la mine, mi-a pus mâna pe picioare și mi-a spus că nu mai semăn cu mami. Ingrid, cea mică, mi-a zis ‘Mami, esti pumoasă’. Acum amândouă îmi spun că sunt mai frumoasă așa.

Ba, mai mult, nepoata mea de 10 ani, căreia i-am spus de ce m-am tuns, a fost atât de impresionată de faptul că ar putea ajuta niște copii bolnavi încât s-a hotărât să se tundă și ea.

Care sunt condițiile pentru a dona părul?

Nu sunt foarte multe condiții. Părul trebuie să aibă minim 17 centimetri lungime (înainte de a fi împletit). Desigur, așa cum e normal, trebuie să fie spălat și uscat bine înainte de a-l tunde. Nu contează dacă e drept sau cârlionțat. Nu se acceptă părul gen afro, pentru că nu se pot face peruci din el.

Se acceptă și părul vopsit?

Da, nu e obligatoriu să fie natural. Dar pentru că vorbim de niște peruci pentru copii, culoarea trebuie să fie una naturală. Nu-i poți da unui copil o perucă mov, albastră sau blond ars.

Se acceptă chiar și codițe tunse de mai mult timp dacă au fost depozitate în condiții bune. De exemplu dacă o persoană s-a tuns cu ceva timp în urmă și încă își mai păstrează părul, acum îl poate dona.

Cele care nu pot să ajungă la salon să se tundă, pot face acest lcuru și acasă. Trebuie să-și prindă părul la bază cu un elastic, apoi s-l împletească și să prindă din nou codița cu un elastic. Părul trebuie tăiat de deasupra primului elastic de la baza părului.

Ce se întâmplă cu aceste codițe după ce sunt tunse?

Pentru a confecționa o perucă este nevoie de 5-7 codițe din acestea împletite. Eu am avut două , de exemplu. Părul strâns astfel în codițe este trimis la Galați unde se confecționează peruci din el. Iar aceste peruci ajung la copiii bolnavi din România, prin intermediul Societății Studenților Medicinişti Iaşi, cei care au inițiat acest proiect.

Confecționarea unei peruci ajunge până la 1.400 de lei, dar sunt oameni binevoitori care acceptă să le fie plătite doar costurile. În acest scop, au fost deschise conturi pentru cei care vor să contribuie și financiar. În țară sunt mai multe saloane care sunt partenere ale acestui proiect, unde persoanele care vor să-și doneze părul se pot tunde gratuit. Dacă pot și vor au posibilitatea să doneze banii pe care i-ar fi dat pentru un tuns.

Cine decide la ce copii ajung aceste peruci?

Asociația Little People, care se implică de ani de zile și este alături de copiii bolnavi de cancer, este cea care dă aceste peruci copilașilor. Ei știu mai bine cine are cea mai mare nevoie de ele, pentru că sunt copii aflați în situați dificile.

Cine doreşte să doneze o poate face în următorul cont, cu menţiunea DPC’: Nume: Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi.

  • 2511.1-10805.1/RON
  • IBAN: RO84RNCB0178011166540001
  • Fiscal code: 8740489, BCR, Iaşi, Al. I. Cuza, Str. Ştefan cel Mare, no. 8A

Lista saloanelor partenere, unde persoanele care vor să-și doneze părul se pot tunde gratis poate fi găsită pe pagina de Facebook: ‘DPC- Donează păr copilașilor

Text: Alina Serea

Mai multe articole