Măsuri de siguranţă pentru bebe

Odată ce bebe apare în viaţa noastră, dacă nu chiar dinainte de naştere, gândurile că celui mic i s-ar putea întâmpla ceva rău (şi aici imaginaţia noastră, a mamelor, nu are limite) nu ne mai dau pace. Sigur, pericole există, de aceea e bine să apelăm la câteva măsuri de siguranţă pentru bebe.

 

 

Din primele săptămâni de viaţă este necesar un interfon. Oferă toate „informaţiile despre confortul şi siguranţa copilului, fără ca mami şi tati să stea lipiţi de pătuţul lui 24 de ore.

Scaunul pentru maşină – nu trebuie să-ţi lipsească atunci când pleci la drum.
Centurile de siguranţă îi vor asigura stabilitatea, în caz de frână bruscă, şi îl vor împiedica să facă mişcări bruşte.

Ţarcul – dacă trebuie să pleci din cameră pentru chestiuni urgente, cea mai bună soluţie este să laşi copilul să se joace într-un ţarc sau într-un spaţiu împrejmuit, din care să nu poată „evada. La urma urmei, mai bine să plângă puţin, decât să se accidenteze.
Pune-i în ţarc jucării „prietenoase, ca să-l ţii preocupat, şi verifică stabilitatea „pereţilor. Un ţarc se poate cumpăra de gata sau se asamblează din bucăţi.

Bariere/portiţe – necesare în cazul în care aveţi scări în casă: la capătul acestora se pot instala bariere sau portiţe speciale, ce se montează în perete. Atenţie: cele demontabile sau cu centrul de greutate pe sol nu sunt la fel de sigure!

Pătuţul cu grilaj – poţi să previi ca bebeluşul să cadă din pat în somn. Atenţie, şi pentru grilajul pătuţului există nişte norme: între stinghii nu trebuie să fie mai mult de 7 cm distanţă. Foloseşte şi pernuţele speciale de protecţie.

Trusa completă – în magazine există aşa-numite kituri pentru siguranţă, care conţin o serie de dispozitive pentru blocarea uşilor, colţare pentru protecţie, de pus pe piesele de mobilier, dispozitive de blocare a sertarelor de la bucătărie, lăcăţele pentru uşile care duc la subsoluri, siguranţe pentru fereastră etc.

Scaunul de masă – e de preferat să-i cumperi unui bebeluş un scaun special, care să fie foarte stabil şi puţin mai înalt. Acesta protejează copilul, care nu poate cădea dacă tu te întorci să iei mâncarea. De asemenea, are avantajul că dispune şi de o măsuţă foarte practică, pe care poţi aşeza mâncarea.

Cădiţa pe măsura copilului – chiar şi după ce a mai crescut, e bine să-i faceţi baie într-o cădiţă mai mică, din plastic, specială pentru copii, şi nu direct în cada mare. În aceasta din urma, copilul poate aluneca, se poate lovi şi, în plus, apa poate fi mult prea adâncă pentru el. În cădiţă sunt permise jucării în număr limitat, din cauciuc sau plastic.

Hamul – atunci când bebeluşul începe să meargă în picioare, achiziţionaţi un ham special, cu benzi late, care se încrucişează peste pieptul copilului.
Îi asigură libertate de mişcare, în acelaşi timp îl ţine, pentru că este încă ezitant pe picioruşe. Marele avantaj: chiar dacă îţi iei un pic ochii de la el, ştii că nu are cum să plece prea departe, pentru că îl ţii tu.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole