Mici neplaceri de sezon

Adulti si copii, deopotriva, experimentam in jur de 4-6 episoade de raceala pe an. Cum nu putem sa ne izolam un sezon intreg, si nici nu ne dorim sa consu-mam bugetul familiei pe medicamente, vom pune accentul, deci, pe preve-nirea bolilor de sezon.


Copiii care au intrat la in-ceputul toamnei in colectivitate sunt principalii candidati la imbolnavirile de sezon. Cei care au pusti de gradinita au experimentat deja mersul cu pauze in colectiv – in primele luni de gradi, cel mic sta mai mult pe acasa. Sau ar trebui sa stea, atunci cand este bolnav, pentru a nu molipsi ceilalti copii.

Din pacate, multi dintre parinti apeleaza la gradinita ca la un soi de bona, si neavand alte solutii pentru „plasarea copilului, il duc la gradi oricum, iar imbolnavirile se tin lant, ca intr-un soi de principiu al dominoului.

Aici ar trebui apreciata seriozitatea acelor responsabili de gradinita si after school care interzic prezenta copiilor bolnavi in colectivitate, si ar fi de preferat ca parintii sa dea dovada de aceeasi intelepciune. In schimb, nu putine sunt cazurile in care parintii penalizeaza gradinita pe principiul – „eu dau banii, am un cuvant de spus. Cel mic e bolnav? Sta acasa!

Spalarea mainilor este una dintre modalitatile de evitare a virusurilor, pe care copiii ii „culeg de pe obiectele contaminate. Exercitiile fizice reprezinta un alt mod de a preveni imbolnavirile. Vorbim despre sport la cote moderate, nu despre antrenamente istovitoare, care, dimpotriva, slabesc organismul si-l lasa prada agresorilor. O dieta echilibrata, bazata pe carbohidrati, proteine si grasimi „bune (Omega 3, Omega 6) este o alta conditie necesara pentru pastrarea imunitatii. Daca nu ati inceput deja o cura de vitamine, minerale, diferite remedii naturale, ale caror beneficii pentru imunitate sunt recunoscute, ar fi bine sa o faceti.

Citeste continuarea in revista BABY, editia decembrie 2011!
 

Mai multe articole