Miscarile fetusului

Vei incepe sa simti miscarile bebelusului tau undeva intre saptamana a 16-a si a 22-a de sarcina.

Desi acesta incepe sa se miste de la 7-8 saptamani, miscarea nu poate fi detectata decat cu ajutorul ultrasunetelor.

Mamele care nu sunt la prima sarcina pot detecta miscarile mai devreme decat celelalte viitoare mamici, care sunt la prima experienta de acest gen.

Detectarea miscarilor fetusului depinde si de constitutia corporala a mamei, femeile mai mai slabe putand detecta aceste miscari mai repede decat cele mai corpolente.

Cum se simt miscarile?
Fiecare femeie in parte percepe aceasta senzatie unica in mod diferit.

Unele au descris-o ca fiind asemanatoare cu cea a unui pestisor care inoata, altele ca pe cea a unui fluture care da din aripi.

Cel mai probabil vei simti miscarile atunci cand esti asezata sau stai intinsa.

Cat de dese ar trebui sa fie?
La inceput acestea vor fi putine si la o distanta mai mare intre ele. Este posibil sa simti miscarea fetusului intr-o zi si sa nu mai simti nimic a doua zi.

Acest lucru nu inseamna insa ca bebelusul nu mai misca, ci ca miscarile acestuia sunt de o intensitate mai mica si nu atat de puternice incat sa le poti simti si tu.

Spre finalul semestrului al doilea de sarcina, miscarile bebelusului vor deveni constante si de o intensitate mai mare.

Aminteste-ti insa ca fiecare bebelus e unic si unii sunt mai activi, timp ce altii sunt mai lenesi.
Incepand cu cel de-al doilea trimestru ar trebui sa acorzi o atentie sporita acestor miscari si daca observi o scadere a intensitatii acestora sau o alta anormalitate, sa anunti medicul.

Din al treilea trimestru de sarcina ar trebui sa simti in medie 10 miscari pe ora in momentele de activitate maxima ale bebelusului. Daca nu simti cel putin 10 miscari pe ora, contacteaza-ti medicul.

Text: Dana Puscoci, Foto:Dreamstime.

Mai multe articole