Mituri despre fumatul in timpul sarcinii

Cu totii suntem de acord ca fumatul nu e un obicei sanatos, indiferent de sexul fumatorului. Insa cand vine vorba de femeile care fumeaza in timpul sarcinii, lucrurile sunt chiar mai ingrijoratoare.

Nu putine sunt femeile care nu pot renunta la fumat odata ce raman insarcinate, iar pentru a-si motiva viciul folosesc numeroase mituri care s-au perpetuat. Aceste mituri despre fumatul in sarcina ajuta viitoarele mamele sa se simta mai bine cu alegerea facuta, insa nu ajuta si bebelusul afectat de viciul mamei.

Mituri despre fumatul in timpul sarcinii

MIT: Am fumat in timpul celeilalte sarcinii si am nascut un copil sanatos. Asadar, si acest copil va iesi sanatos.

Realitate: Cu fiecare sarcina in care ai fumat, ti-ai pus bebelusul in pericol. Doar pentru ca ai fumat si ai avut noroc ca bebelusul sa nu pateasca nimic, nu garanteaza ca urmatorul nu va avea probleme de sanatate.

MIT: N-are nimic daca nasc un copil mai mic

Realitate: Copiii cu greutate redusa la nastere sunt mai predispusi la probleme de sanatate decat cei care se nasc cu o greutate normala.
Fumatul in timpul sarcinii predispune la nasterea unui copil cu o greutate mica.

MIT: Sunt deja gravida in 3 luni, nu mai are rost sa ma opresc acum, ce-o fi, o fi.

Realitate: Indiferent in ce stadiu al sarcinii te afli, a renunta la fumat este benefic pentru tine si copil.
Daca renunti, diminuezi riscul de a aduce pe lume un copil cu greutate redusa si e mai probabil ca plamanii lui sa functioneze perfect.

MIT: Fumatul ma relaxeaza si e important ca eu sa fiu relaxata pentru copil.

Realitate: Fumatul te relaxeaza pe tine, sau cel putin asta este senzatia, insa in realitate in organismul tau se petrec lucruri contrare: Pulsul devine accelerat, tensiunea creste, iar cu fiecare puf din tigara cresti nivelul de monoxid din sange, diminuand cantitatea de oxigen ce ajunge la bebelusul tau.

MIT: E prea stresant pentru bebe sa renunt acum

Realitate: A continua sa fumezi in timpul sarcinii nu aduce niciun beneficiu.
A renunta la fumat in timpul sarcinii este benefic pentru copil, putandu-l proteja de pericolul fumatului pasiv si reducand si riscul de aparitie a sindromului mortii subite.

MIT: Daca fumez mai putin e suficient

Realitate: Nu exista un nivel de la care fumatul este nedaunator. Renuntarea completa la fumat e mai probabil sa reduca din efectele nocive pe care fumatul le are in timpul sarcinii.

MIT: Daca ma las de fumat ma ingras

Realitate: Daca asta este ingrijorarea ta, atunci perioada sarcinii e momentul perfect sa te lasi de fumat, caci toata lumea se asteapta sa pui cateva kilograme in plus.
Totusi, daca vrei sa renunti la obiceiul nociv si sa nici nu pui cu multe kilograme in plus, opteaza pentru gustari sanatoase (ex: rontaie legume crude, precum un morcov) atunci cand simti nevoia sa faci ceva cu mainile.

MIT: Fumez, asa ca n-ar trebui sa alaptez

Realitate: In loc sa te lasi de alaptat din cauza ca fumezi, mai bine te lasi de fumat pentru a putea alapta.
Niciun alt lichid nu va putea inlocui vreodata beneficiile oferite de laptele matern, care ajuta la o dezvoltare armonioasa si sanatoasa.

MIT: Medicul mi-a spus ca pot fuma, dar sa o las mai moale…

…sau „doctorul spune ca ar fi riscant sa ma las de fumat acum'.

Realitate: Oricare ar fi varianta, ori este un pretext, ori trebuie sa cauti alt medic, de urgenta.
In cel mai bun caz, medicul te poate indemna sa reduci numarul de tigari treptat, daca simti ca nu poti renunta dintr-o data.
Niciun specialist nu ar trebui insa sa iti spuna ca fumatul e benefic sau renuntarea la fumat poate afecta sarcina, cand lucrurile stau tocmai invers.

Sursa: women.smokefree.gov

Mai multe articole