Cate luni inseamna saptamanile de sarcina – GRAFIC detaliat

Inainte de a ramane insarcinata stii ca o sarcina, la om, dureaza 9 luni, nu? Corect. Insa ce te faci cand, dupa ce faci testul de sarcina, de la medic sau din alte surse de informare, afli ca o sarcina dureaza 40 de saptamani?

Calculul te poate induce in eroare foarte usor si sa ajungi sa nu mai stii in ce luna/saptamana de sarcina esti. Iata aici, detaliat, cate luni inseamna saptamanile de sarcina, cand incepe un trimestru si se termina celalalt, dar mai ales, de ce exista acest decalaj.

 
CONȚINUT VIDEO BABY UNICA

 

Cum se calculeaza numarul de sarcini in saptamani

Cum spuneam, daca tii cont de faptul ca o sarcina are, in mod ideal, 40 de saptamani si imparti cele 40 de saptamani la 4 (numarul de saptamani dintr-o luna), vei ajunge la un rezultat ce te va induce in eroare: vei crede ca urmeaza sa ai 10 luni de gestatie.

In realitate, decalajul dintre saptamanile de sarcina si lunile de sarcina apare dintr-un motiv absolut banal: in majoritatea cazurilor, luna nu are doar 4 saptamani, ci poate avea chiar 5, chiar daca nu sunt integrale.
Baza calculului dupa care consideram ca luna are doar 4 saptamani apare chiar si in calculul ciclului menstrual (7zile*4 saptamani = 28 zile). Insa cele mai multe luni au 30 sau 31 de zile, motiv pentru care se creaza un decalaj de 4 saptamani.

Astfel, se poate spune ca da, vei avea o sarcina de 9 luni calendaristice (din martie pana in noiembrie, de pilda).

Cate luni inseamna saptamanile de sarcina trimestrul 1

Cate saptamani inseamna 3 luni de sarcina

Primul trimestru de sarcina se incheie in cea de-a 13-a saptamana de sarcina, numarata de la conceptie, si nu 12, cum te-ai astepta daca ai calcula impartind numarul de saptamani la numarul de saptamani dintr-o luna (12/4).
Deja in cea de-a 14-a saptamana de sarcina, se poate spune ca ai intrat oficial in cel de-al doilea trimestru de sarcina.

Cate luni inseamna saptamanile de sarcina trimestrul 2

Cate saptamani inseamna 6 luni de sarcina

Intuitiv, ai crede ca 6 luni de sarcina inseamna 6*4 saptamani, deci 24 de saptamani.
In realitate insa, cea de-a 26-a saptamana de sarcina marcheaza 6 luni de sarcina calendaristice, iar incepand cu saptamana urmatoare, cea de-a 27-a, esti oficial in trimestrul al treilea de sarcina.

Cate saptamani inseamna 9 luni de sarcina

Paradoxal, sarcina nu dureaza 9 luni fix. In cea de-a 40-a saptamana de sarcina, cea in care de regula primesti si termenul, tu vei fi depasit cele 9 luni calendaristice cu 1/4, deci cu o saptamana.
Prin urmare, la 9 luni de sarcina esti in a 39-a saptamana, iar la 9 luni si o saptamana intri pe ultima suta de metri inainte de momentul cel mult asteptat, venirea pe lumea a puiului tau.

Cate luni inseamna saptamanile de sarcina


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina