Mituri despre somn

41% dintre copiii cu vârste până la 3 ani au probleme cu somnul – fie adorm greu, fie nu dorm prea multe ore la rând.

Experţii au iden­tificat 3 factori care contribuie la un somn liniştitor: stabilirea unui ritual pre-somn, senzaţia de confort (aici o mare importanţă o au culorile şi sune­te­le din mediul ambiant) şi siguranţa pe care o simte bebeluşul.

 

Aşa da, aşa nu

Toată lumea are sfaturi pentru mamele care sunt îngrijorate din cauza faptului că bebeluşul lor nu doarme bine/suficient. „Pune-i nişte cereale în biberonul de seară, masa va fi mai consistentă şi va dormi mai bine, „nu-l mai lăsa să doarmă atât de mult peste zi, „adoarme-l în braţele tale şi apoi transferă-l tiptil în pătuţul lui, „dă-i un medicament antigreaţă – are ca efect secundar somnolenţa – sunt câteva dintre sfaturile bine intenţio­nate oferite de mamele, bunicile, prietenele, cunoştinţele care au ieşit învingătoare din bătălia cu lipsa de somn. În realitate, în unele cazuri, nu numai că aceste sfaturi nu funcţionează, dar sunt şi dăunătoare copilului.

O masă de seară mai consistentă, de exemplu, nu numai că nu ajută, ci şi provoacă bebeluşului probleme de digestie, care îl vor trezi peste noapte. La fel, să privezi un bebeluş de somn în timpul zilei nu determină un somn de noapte îndelungat, ci dimpotrivă, hormonii de stres care se secretă din cauza oboselii îl vor împiedica să adoarmă şi vor provoca treziri frecvente.

 

Somnul de după-amiază
Este impropriu să-l numim aşa, pentru că un bebeluş mai doarme o repriză şi după masa de dimineaţă, nu numai după cea de prânz, însă, oricum i-am spune, rămâne la fel de important. Ar fi indicat ca la fel cum somnul de seară „începe la o oră fixă în fiecare seară, şi reprizele de somn de peste zi să aibă loc în aceleaşi intervale orare, pentru a stabili un tipar de somn. Chiar dacă nu poate adormi în fiecare zi, o oră de relaxare este necesară de cel puţin două ori pe zi, pentru un copil mic. Înaintea unei reprize de somn este contraindicat să stimulăm un copil – după băiţă, de exemplu, nu este recomandat să ne jucăm cu cel mic.

Bebeluşii tind să adoarmă după masă – pe de o parte, pentru că un stomac plin le oferă senzaţia de confort, pe de alta, pentru că, oricum, nivelul energetic scade după masă, dat fiind că efortul cel mare se îndreaptă către procesul de digestie.

Să ţii cont de faptul că problemele de somn nu se rezolvă de la sine, aşa cum cred mulţi părinţi, ci, dimpotrivă, se agravează pe măsură ce un copil creşte. Un studiu efectuat în America relevă că 2/3 dintre copiii cu vârste de până la 10 ani au pro­­­ble­me legate de somn.

Trezitul copilului în timpul nopţii, după vârsta de 6-8 luni, provoacă o întrerupere în necesitatea lui de a dormi. Dacă îl trezeşti peste noapte, da, va mânca, însă nu de foame, ci pentru că şi-a format un reflex şi pentru că nu ştie altă modalitate de a adormi la loc.

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole