Nastere – 6 metode simple pentru a-ti usura travaliul

In sfarsit, dupa noua luni de zile bebe este gata sa faceti cunostiinta. Te intrebi ce se va intampla in acele momente? Cum vei reusi sa treci peste durerile nasterii? Iti aratam cateva metode pentru a reusi sa tii travaliul sub control.

Pentru a te ajuta sa intelegi mai bine ce urmeaza, iata etapele travaliului:

 Prima etepa determina stergerea si dilatarea colului (2 cm). Dureaza aproximativ 12 ore la femeile care sunt la prima nastere, iar la cele care au mai nascut, 7 ore.

Pasul al doilea consta in expulzia fatului. Dureaza in medie 50 de minute la femeile care sunt la prima nastere si 20 de minute la cele care sunt la a doua nastere.

Stadiul al treilea – separarea si expulzia placentei. Incepe imediat dupa nasterea fatului.

Relaxeaza-te

Relaxarea este cheia controlului. Daca inveti sa te relaxezi, vei reusi sa reduci tensiunea si vei face bine atat copilului, cat si tie insati.

Respira adanc

Respiratia lenta pentru relaxare poate fi efectuata cand contractiile au devenit atat de puternice incat nu te mai poti concentra la cei din jur din cauza durerii. Inspira lent pe nas si dilateaza mai intai abdomenul iar apoi pieptul si la sfarsit expira aerul incet pe gura ca un oftat.

Respiratia superficiala – Poti folosi aceasta tehnica de respiratie oricand in momentul travaliului. Incepe cu o respiratie usoara, apoi inspira pe nas doua secunde, expira pe gura timp de doua secunde.

Respiratia variabila este folosita de obicei in perioada de tranzitie cand simti ca pierzi controlul. In general, trebuie sa respiri cu gura deschisa in mod superficial cam de 5-20 de ori in 10 secunde pe tot parcursul contractiilor. La fiecare a doua, a treia, a patra sau a cincea inspiratie, expira foarte lung.

Pozitia corpului

Ingenuncherea, pe patul de travaliu, este o pozitie excelenta de adoptat pentru contractiile de la sfarsitul primei perioade a travaliului. Poti adopta o pozitie semi-ghemuita la fiecare contractie.
Avantajul ingenuncherii si al ghemuirii este ca trunchiul este ridicat si totusi poti sa te ajustezi cu usurinta pozitia prin aplecare inainte si deplasarea bazinului in toate directiile. Astfel, pe masura ce copilul coboara prin canalul nasterii in a doua perioada, nu numai ca gravitatia ajuta la coborare, dar poti face si miscari sensibile ale pelvisului dintr-o parte in alta.

Ramanerea in pozitia ridicata s-a dovedit a face nasterea mai sigura pentru majoritatea copiilor, iar femeile sunt mai putin predispuse de a suferi rupturi sau de a necesita epiziotomie.
 

 

 

 

 

Page: 1 2

Mai multe articole