Un copil cu varsta peste un an are nevoie de circa 1.000 de calorii pe zi, pentru a se dezvolta corespunzator. El trebuie sa manance trei mese principale si trei gustari pe zi.
O nutritie echilibrata in primii trei ani de viata predefineste dezvoltarea sanatoasa pe parcursul intregii vieti. In Romania, 59,3% dintre copiii cu varsta de un an prezinta simptomele unei anemii, arata studiile.
Cat de multe fibre?
Fibrele sunt importante in alimentatia copilului mic, avand un dublu rol – regleaza sistemul digestiv si, in acelasi timp, conferind satietate, micsoreaza riscul de gustari nesanatoase intre mese.
In general, specialistii recomanda copiilor pana la 3 ani – 19 grame de fibre zilnic, iar celor cu varste intre 4-8 ani – 25 grame de fibre. Fructele, legumele, leguminoasele, cerealele constituie o buna sursa de fibre, cu conditia sa fie consumate, pe cat posibil, crude sau pregatite la aburi. Mare atentie si la hidratare!
Mezelurile (care nu sunt, oricum, recomandate copiilor), cascavalul, chiar si dulciurile din comert contin sare (care potenteaza gustul zaharului), deci, atentie!
Dupa implinirea varstei de un an, copiii mici se apropie, ca necesitati nutritionale, de cele ale adultului, dar asta nu inseamna ca meniurile lor trebuie sa fie identice. Juniorii au nevoie, in continuare, de hrana „personalizata, iar portiile lor trebuie reduse la scara.
O portie pentru un copil reprezinta cam un sfert din portia calculata pentru un adult. Ca regula generala, pentru fiecare an in plus se adauga o noua lingurita – o portie de lapte pentru un copil de doi ani va consta intr-o jumatate de cana, iar o portie de legume pentru un junior de trei ani inseamna trei lingurite.
Citeste continuarea in revista BABY editia lunii martie.