Nu mănâncă suficient – ce poți face?

De obicei, la un bebeluș hrănit cu biberonul este foarte ușor să vezi cât mănâncă. Dar dacă alăptezi este greu să îți dai seama dacă mănâncă suficient. Dacă bebelușul tău nu se liniștește după ce mănâncă, nu udă cel puțin 5-8 scutece pe zi, nu ia în greutate cel puțin 110 grame pe săptămână – înseamnă că nu mănâncă suficient.  Ce poți face?

În primul rând, trebuie să identifici cauza. Uneori, deficitul nutrițional poate fi o problemă a mamei – ea nu are suficient lapte. Producția ta de lapte este influențată de o mulțime de factori – dacă ai o problemă cu tiroida, ești epuizată (și, să recunoaștem, mai toate mămicile începătoare sunt foarte obosite în primele luni din viața bebelușului), ești anxioasă (din nou, cine nu ar fi, cu un mic suflețel de care să aibă grijă?), ai mameloanele crăpate sau nu te hrănești suficient – toate aceste lucruri influențează cantitatea de lapte pe care o produci.

O poziționare incorectă la sân mai este vinovată pentru faptul că bebe nu mănâncă suficient. Unii bebeluși deprind mai greu tehnica suptului, alții au mai puțină putere și nu sug prea virugos, alții încearcă să muște, în loc să sugă. (citește și Alăptarea – cum să stimulezi bebelușul să sugă)

Cum poți să-ți mărești producția de lapte?

  • Mănâncă bine și odihnește-te cât mai mult!
  • Golește-ți sânii frecvent. Organismul produce lapte pe principiul cerere și ofertă, cu cât consumi mai mult lapte, cu atât rezervele se refac mai repede. Mulge-te după fiecare masă chiar dacă bebe nu a golit sânul. Unii experți recomandă chiar să te mulgi dimineața, înainte de prima masă a bebelușului, fără să-ți fie frică de faptul că cel mic va avea mai puțin lapte la ‘masă’.
  • Folosește tehnica vizualizării pozitive atunci când te multi – imaginează-ți să sânii tăi sunt ca un corn al abundenței – cu cât te mulgi mai mult, cu atât mai mult lapte vei produce sau vizualizează un ocean în care în loc de apă să fie lapte. Se pare că asocierea cu senzații de vacanță te relaxează și ajută corpul să producă mai mult lapte.
  • Bea ceaiuri care stimulează lactația – ceai ce chimen sau anason ne recomandă specialiștii.
  • Alternează sânii – pune-l pe cel mic la un sân timp de 5-7 minute, fă o pauză pentru eructat și apoi pune-l și la celălalt sân, pentru ca producția de lapte să fie stimulată.

foto Shutterstock

Mai multe articole