Un nou an, un nou raport de bunastare a copilului ce traieste in mediul rural, pe care cei de la World Vision Romania l-au publicat. Rezultatele? Deloc imbucuratoare in raport cu studiile publicate in anii anteriori, semn ca viata copiilor din mediul rural nu s-a schimbat in bine.
O treime din gospodariile din mediul rural, sub pragul saraciei
Desi per total numarul celor care se indreapta cu pasi repezi spre saracie extrema a scazut, in continuare una din trei familii din zona rurala inca se bazeaza pe o forma de sprijin social, fie sub forma de venit minim garantat, fie alocatii complementare.
Lipsa veniturilor care sa le asigure un trai de subzistenta afecteaza apoi dezvoltarea copiilor, ce nu au parte de serviciile medicale, hrana si educatia de care au nevoie, la scoala fiind discriminati din pricina saraciei.
Si in ceea ce priveste igiena copiii continua sa aiba de suferit in mediul rural: 20% dintre copiii ce provin din gospodarii fara dotare sanitara nu se spala niciodata pe maini dupa ce folosesc toaleta.
Doar 1 din 4 copii cu varsta cuprinsa intre 7-12 ani face dus sau baie zilnic
Nici in ceea ce priveste accesul la servicii medicale mediul rural nu sta mai grozav. Pentru 19% dintre gospodariile vizate de studiu nu exista acces facil la medicina de familie, iar consultul pediatric al copilului nu se realizeaza in mod regulat pana la varsta de 5 ani.
20% dintre femeile insarcinate nu au facut niciun examen ginecologic in perioada sarcinii, iar 14% dintre acestea nu au facut nici ecografii.
Mancare mai ieftina si/sau mai putina pentru doua treimi dintre familii
In ultimul an, 71% dintre familiile cuprinse in raport au fost nevoite sa opteze pentru alimente mai ieftine, iar 61% au cumparat mancare in cantitati mai mici, din pricina dificultatii financiare.
Exista insa si vesti bune in ceea ce priveste bunastarea copiilor din mediul rural: accesul la unitatile de invatamant s-a imbunatatit, astfel ca in prezent cca 32% intre copiii merg la scoala cu microbuze scolare.
Doar 61% dintre parinti le verifica temele celor mici, iar abandonarea scolii dupa terminarea a 8 clase este in continuare o problema, fie generata de rezultate slabe, costul educatiei sau preferinta pentru un loc de munca, in detrimentul continuarii studiilor.
Desi comparativ cu anii anteriori, situatia financiara a gospodariilor din mediul rural s-a imbunatatit, in continuare 3% dintre copiii vizati in studiu nu au niciodata mancare suficienta, 9% intre ei merg uneori sau intoteauna flamanzi la culcare, iar 2% dintre ei nu mananca niciodata 2 mese calde pe zi.
Imagine: Shutterstock