Operatia de fimoza de la A la Z

Corina, mamica lui Mathias, ne povesteste cum a fost pentru ei experienta operatiei de fimoza, cum s-au desfasurat lucrurile si ce indicatii a primit inainte si dupa operatie de la medicul chirurg.

„Am descoperit ca baiatul meu sufera de fimoza in urma unui control de rutina efectuat la medicul chirurg.

Banuiam ca ceva nu este in regula cand am vazut ca in loc sa se desfaca lucrurile stagnau sau chiar mai rau, se lipea la loc.

 

Au inceput bineinteles mustrarile de constiinta cum ca nu am insistat suficient – fie din mila, fie de frica. La diagnosticare, medicul mi-a pus in vedere faptul ca oparatia este una foarte usoara dar care implica anestezie generala fiind vorba despre o zona sensibila si un baietel nazdravan.

 

Am intrebat despre recuperare si mi-a spus ca nu poate fi vorba despre asa ceva, respectiv durere sau usturime si ca daca vreau sa o consider, recuperare ar fi decalotarea ce urmeaza. Practic dupa operatie se continua procesul de decalotare pentru a preveni lipirea la loc si pentru igiena.

 

A urmat programarea pentru operatie si implicit pregatirea acesteia. Am mers la Grigore Alexandrescu pentru analizele preliminare (analize complete de sange, sumar de urina si test de alergie la anestezic) vineri dimineata fara ca bebe sa fi mancat sau sa fi baut ceva si am discutat cu medicul despre modul de desfasurare al operatiei.

 

Ca o curiozitate personala, am cerut opinia lui cu privire la avantajele si dezavantajele operatiei de fimoza vs. circumcizia. Domnul doctor mi-a spus ca din punctul de vedere al operatiei lucrurlile sunt cam la fel dar ca nu i se pare o idee stralucita circumciza si ca o considera a fi potrivita pentru oameni lenesi. Mi-a spus ca stie ca este un trend mai ales in SUA acolo unde sunt femei care nu accepta decat barbati cu circumcizie insa el considera ca lucrurile ar trebui lasate asa cum sunt – eu am ales sa merg pe vatianta de operatie de fimoza din considerente pur morale, respectiv prefer sa las la aprecierea copilului meu aceasta alegere. Daca eu alegeam circumcizia, el nu mai avea de ales!

 

Dupa aceasta discutie, am fost condusi pe sectia de chirurgie pentru a se intocmi fisa de internare urmand ca noi sa revenim luni pentru operatie. Zis si facut!

 

Luni dimineata la ora 6.30 ne-am prezentat la spital. Nu vreau sa deschid acum un subiect sensibil despre sistemul medical sau despre faptul cum suntem tratati in spitalele de stat etc. asa ca o sa ma rezum la a va spune ca baiatul meu in varsta de 1 an si 8 luni a stat nemancat si nebaut de la ora 6 dimineata pana la ora 16 intrucat operatia a inceput la ora 12 iar branulele din spital prin care ar fi trebuit hidratat se spargeau. Trecand peste acest aspect, operatia a durat aproximativ 10 minute, in total o jumatate de ora cu tot cu anestezie si revenirea dupa anestezie. Cand l-au adus in salon, a durat aproximativ o ora sa il adorm pentru ca era foarte agitat.

 

Dupa ora 14 a venit si medicul in salon si mi-a dat toate instructiunile de urmat acasa, respectiv:

  1. In ziua respectiva sa manance ceva usor cum ar fi un iaurt sau o supa de legume
  2. Sa spalam zona fara a decalota
  3. Dupa fiecare urinare se aplica o compresa cu Rivanol
  4. Sa dam cu o crema pe baza de fluocinolon dimineata si seara pe toata suprafata penisului
  5. Sa mergem vineri la primul control

 

Acasa am respectat cu sfintenie toate indrumarile. Au fost vreo doua zile in care am negociat dur pentru a atinge zona traumatizata insa ulterior, prin joaca ne-am inteles perfect. Am mers la control vineri conform indicatiilor pentru incepera decalotarii.

 

In momentul decalotarii am sesizat firele de la operatie iar medicul mi-a spus ca se vor topi. Totul arata bine!

Instructiuni noi: Seara la baie decalotam usor, spalam bine si apoi ungem pe zona decalotata cu crema speciala. Acum este bine si usor mai ales ca verificam in fiecare seara la baie pri joaca daca ' este cucul acasa'! Urmeaza al doilea control.'

Mai multe articole