Opt lucruri de stiut despre nastere

In mod sigur ai nenumarate intrebari legate de nastere, fie ca esti insarcinata, fie ca intentionezi sa faci un copil in viitorul apropiat.

Iata opt lucruri pe care ar trebui sa le stie orice viitoare mamica:

1. Nasterea prin cezariana inseamna nasterea copilului cu ajutorul unei incizii a uterului. Ea are loc atunci cand medicul decide ca este mai sigura – fie pentru mama, fie pentru copil – decat o nastere pe cale vaginala. Ca orice interventie chirurgicala, implica riscuri, mai ales in cazul in care se efectueaza anestezia generala. Asadar, cere-i doctorului anestezist sa-ti faca anestezie epidurala.

2. Factori ce pot conduce la decizia de a alege nasterea prin cezariana: travaliul nu progreseaza normal (o treime din cezariene se fac pentru ca travaliul progreseaza prea lent sau se opreste); disproportia cefalopelvica (fat prea mare si/sau bazin obstetrical prea mic); fatul are o frecventa cardiaca anormala in timpul travaliului.

3. Cezariana este indicata: in cazuri de suferinta fetala cronica si restrictie de crestere intrauterina; in cazuri de hipertensiune arteriala indusa de sarcina cu preeclampsie; cand fatul are o pozitie anormala; cand gravida are o problema grava de sanatate; cand capul fatului nu este in pozitia corecta; daca sarcina e multipla; daca exista afectiuni placentare, procidenta sau prolabare de cordon; in uterul cicatricial (alta cezariana).

4. Odata ce s-a stabilit ca interventia este absolut necesara, se va efectua anestezia (rahianestezie sau anestezie epidurala). In urgenta se efectueaza anestezia generala. Daca, dupa un travaliu prelungit, nasterea se termina prin operatie cezariana, nu trebuie sa fii dezamagita, gandeste-te ca este mai bine pentru fat, este mai putin traumatizant. Unul din patru feti se naste prin operatie cezariana.

5. Cicatricea dupa operatia cezariana este de obicei este situata la nivel pubisului, orizontal. Ea va fi o linie foarte subtire si foarte mica (circa zece cm). Ocazional, incizia este verticala pe linia mediana a abdomenului. Aria din jurul cicatricei va fi sensibila cateva saptamani. La inceput, cicatricea este violacee, roz si va deveni palida cu timpul.

6. Dureaza mai mult timp sa te recuperezi dupa o cezariana decat dupa o nastere pe cale naturala. Vei simti durere in jurul inciziei in primele saptamani dupa nastere. Dureaza sase luni pana incizia se vindeca total. Este posibil sa simti o amorteala in zona abdomenului, pana cand nervii se vor putea regenera. Insa avantajul este ca dupa nasterea prin operatie cezariana vaginul nu sufera traumatismul din nasterea normala, iar reinceperea activitatii sexuale, la sfarsitul lauziei, va fi mult mai simpla.

7. Recuperarea dupa nasterea naturala. In timpul nasterii muschii vaginului si celelalte tesuturi moi din regiunea cailor de nastere s-au supraintins. Iata de ce este important sa-ti concentrezi atentia la restabilirea acestor regiuni afectate. Incearca sa faci exercitii de antrenament a muschilor vaginului (renumitele exercitii Kegel); atunci cand ii incordezi, ei se aduna si se retrag in interior.

8. Epiziotomia controlata. In expulzie, la majoritatea femeilor care nasc pentru prima oara, este necesara epiziotomia. Aceasta este o incizie chirurgicala a perineului care afecteaza stratul muscular cuprins intre vagin si anus, efectuata cu anestezie locala. Se cicatrizeaza mai usor decat ruptura spontana.

Text: Consultant Doru Campean, medic specialist obstetrica – ginecologie, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Mai multe articole