(P) Cand si cum folosesti banda de alergat dupa nastere pentru a-ti recastiga silueta?

banda_de_alergat

In cazul in care ai reusit sa te imprietenesti’ cu banda de alergat inainte de sarcina, primul gand in legatura cu kilogramele acumulate in perioada sarcinii ar putea fi sa incepi cat mai devreme sesiunile de alergare. Tentatia de a reveni cat mai devreme la forma fizica si silueta dinainte de sarcina este perfect normala, insa va trebui sa ai in vedere cateva detalii inainte sa reincepi exercitiile. 

Daca ai avut o nastere dificila sau daca este primul tau bebe, exista sansa sa fii mai mult ingrijorata decat nerabdatoare sa reincepi activitatea sportiva. In situatia in care totul a decurs normal sau nu este prima sarcina, probabil vei fi surprinsa de cat de repede isi poate reveni corpul tau. 

Blogurile de sport si grupurile de social media dedicate mamicilor sunt doldora de discutii si intrebari venite din partea noilor mame care doresc sa afle cand pot relua antrenamentele pe banda de alergat pentru a-si recastiga silueta dinainte de sarcina. 

Atunci cand iti revii rapid dupa nastere, ai tendinta de a da foarte repede uitarii efortul prin care a trecut corpul tau. Astfel, chiar daca simti ca ti-ai recapatat puterea si increderea in propriile forte, trebuie sa stii ca organismul inca se va vindeca cu mult dupa ce tu crezi ca ti-ai revenit complet. 

Cand si cum sa incepi antrenamentele? 

In primele 6 saptamani de la nastere, organismul tau este in plin proces de refacere, motiv pentru care nu este recomandat sa faci mai mult efort decat cel implicat in ingrijirea bebelusului. Corpul tau are nevoie de timp pentru a se vindeca, asadar nu-l solicita mai mult decat poate suporta. Cu toate acestea, miscarea este binevenita, asadar ai putea incerca cateva miscari usoare de stretching si le-ai putea completa cu plimbari scurte in aer liber. 

In cazul in care medicul tau ti-a dat permisiunea sa incepi antrenamentele pe banda de alergat dupa cele 6 saptamani de recuperare, poti incepe cu sesiuni foarte scurte si nesolicitante. Mersul relaxat timp de cateva minute va fi perfect! 

In situatia in care ai trecut printr-o cezariana sau alt tip de interventie medicala ce ar putea prelungi timpul standard de refacere a organismului, recomandarea specialistilor este sa amani activitatea fizica cel putin 3 luni dupa ce ai nascut. Nasterea este un eveniment major pentru corpul tau, astfel incat nu trebuie sa te grabesti sa incepi antrenamentele. Cu toate ca este un proces natural, acesta poate fi foarte traumatizant din punct de vedere fizic. 

Daca medicul ti-a dat permisiunea sa incepi rutina sportiva in urma controlului amanuntit, insa te temi ca zona afectata la nastere este inca sensibila, poti reintroduce sportul in viata ta prin sedinte scurte de inot sau alte activitati cu grad redus de solicitare. In ceea ce priveste banda de alergat, poti incepe prin a merge usor pentru cateva minute, cu pasi mici. 

Antrenamentele 

Chiar daca te simti bine pe parcursul exercitiilor pe banda de alergat, nu uita ca organismul inca se vindeca, asadar creste foarte lent si cu grija nivelul de efort pe care il depui zilnic. In eventualitatea in care simti disconfort sau durere atunci cand exersezi, opreste antrenamentul si nu ezita sa contactezi medicul. 

Este posibil ca organismul tau sa aiba nevoie de un an intreg pentru a reveni la capacitatea normala. Hormonii din timpul sarcinii relaxeaza musculatura, motiv pentru care ligamentele tale vor fi mai slabe si expuse mai mult decat de obicei riscului de accidentare. Acest efect se mentine pana dupa sarcina, asadar daca vrei sa suplimentezi antrenamentele pe banda de alergat cu activitati de pilates sau yoga, trebuie sa fii atenta sa nu fortezi ligamentele prin extensii solicitante.  

O alta situatie des intalnita este cea in care musculatura abdomenului tau sa fi fost afectata de sarcina. Practic, una din trei proaspete mamici poate suferi de o separare a muschilor abdominali. Daca medicul iti spune ca esti in aceasta situatie, iti va recomanda si un parcurs sportiv adecvat, care sa ajute la refacerea musculaturii abdominale. 

Trebuie sa eviti, in schimb, suprasolicitarea abdomenului cu exercitii grele, asadar nu mari inclinatia suprafetei si nu alege rutine care sa includa sprinturi sau alergare in viteza pe banda de alergat.   

Mai multe articole