Foliculita este o afecțiune caracterizată de infecția și inflamația foliculului pilos (rădăcina firului de păr). De fapt, foliculita este asemănătoare acneei și poate fi ușor confundată. Însă, această afecțiune este mai severă decât acneea, deoarece spre deosebire de aceasta, este cauzată de o infecție. Foliculita poate apărea oriunde pe corp, în afară de buze, palme și tălpi. Afecțiunea nu pune viața în pericol, însă, simptomatologia acesteia este greu de tolerat. Infecția fungică sau bacteriană care stă la baza afecțiunii trebuie eradicată. De asemenea, riscul de a dezvolta unele complicații impune inițierea tratamentului dermatologic. Află cum se manifestă foliculita și cum se tratează eficient.
Simptome
Foliculita poate fi recunoscută în stadiul de debut prin erupțiile roșii, sub forma unor bubițe ușor proeminente. Acestea pot avea sau pot dezvolta, ulterior, o pustulă galbenă în vârf. Foliculita afectează, de obicei, mai mulți foliculi piloși, deci, leziunile vor fi întinse. Aceste erupții pe piele sunt asociate cu:
- sensibilitatea pielii;
- inflamație și roșeață la nivelul pielii;
- pustule pline cu puroi;
- durere în zona afectată;
- cruste;
- mâncărimi la nivelul erupțiilor;
- senzația de arsură a pielii.
Afecțiunea poate fi acută (cu apariție și remisie bruscă) sau cronică (leziunile nu se ameliorează sau reapar la o anumită perioadă de timp). Aceste erupții se pot extinde sau răspândi și în alte zone ale corpului. Dacă acestea nu dispar în câteva zile sau simptomele se agravează, programează-te la medicul dermatolog!
Complicații
În lipsa tratamentului, foliculita se agravează și poate provoca unele complicații, cum ar fi:
- pierderea permanentă a părului, dacă foliculita afectează pielea scalpului;
- pete;
- cicatrici;
- foliculită recurentă (reapariția foliculitei sau cronicizarea acesteia);
- furunculoză – furunculul reprezintă o infecție care apare, de obicei, la nivelul unui singur folicul pilos. Furunculul apare sub forma unei umflături de mari dimensiuni, plină cu puroi, care provoacă o durere intensă.
- celulită infecțioasă – infecție a pielii, care se manifestă prin roșeață, inflamație și durere.
Tratament
Este foarte important să nu încerci să te tratezi cu diferite medicamente luate „după ureche’. Tratamentul foliculitei implică administrarea antibioticelor sau a antifungicelor, în funcție de agentul care a cauzat boala. Nu orice antibiotic sau antifungic poate trata foliculita, deoarece fiecare agent patogen este sensibil la alt tratament. Din acest motiv, medicul te va trimite la un laborator, pentru prelevarea unei probe de puroi. Proba va fi analizată, pentru identificarea bacteriei sau ciupercii. Analiza este, de obicei, asociată cu o antibiogramă. Aceasta constă în asocierea culturii bacteriene cu o serie de antibiotice diferite, pentru depistarea antibioticului care îi inhibă dezvoltarea.
Tratament medicamentos
În urma analizei și examinării fizice, medicul îți poate prescrie:
- antifungice (dacă foliculita este cauzată de o ciupercă);
- antibiotice (dacă foliculita este cauzată de o bacterie);
- antiinflamatoare;
- cremă cu antibiotic sau antifungic, pentru aplicarea topică;
- cremă pe bază de corticosteroizi;
- corticosteroizi cu administrare orală.
Alte terapii
De asemenea, poate fi nevoie și de alte tipuri de terapie, cum ar fi terapia cu lumină intens pulsată (fotodinamică) sau drenaj prin incizie, dacă apare un furuncul. Terapia fotodinamică presupune distrugerea celulelor afectate cu ajutorul luminii și unui medicament sensibil la lumină. Drenajul presupune efectuarea unei incizii la nivelul furunculului și extragerea puroiului. Îndepărtarea părului cu ajutorul laserului poate fi o metodă utilă de tratament pentru pacienții cu foliculită recurentă.
Măsuri de îngrijire
Pacientul trebuie să adopte și câteva măsuri de îngrijire a pielii, cum ar fi:
- igienă riguroasă – este necesară spălarea zonei afectate, de două ori pe zi, cu un produs recomandat de dermatolog sau un săpun blând pentru foliculită – vezi aici produse de igienă. Prosoapele utilizate trebuie spălate, pentru a evita transmiterea infecției.
- băi calde – acestea pot ameliora simptomatologia.
- comprese calde – aplicarea unui prosop înmuiat în apă caldă pe zona afectată poate ameliora mâncărimea.
- evitarea hainelor strâmte și a celor din materiale dure.
Așadar, deși foliculita nu este o afecțiune gravă, aceasta trebuie neapărat tratată de un medic dermatolog, pentru evitarea simptomatologiei neplăcute și a complicațiilor.