Pastila de a doua zi: cum se ia si care sunt efectele adverse

Folosesti deja o forma de contraceptie, dar a avut loc un eveniment neprevazut? Pentru aceste situatii exista contraceptia de urgenta, sau pastila de a doua zi. Iata care sunt efectele ei, cum functioneaza, cum se administreaza si de ce trebuie sa tii cont inainte de a-ti administra o doza soc de hormoni.

Cum se ia pastila de a doua zi

Contraceptia de urgenta, sau pastila de a doua zi, se poate cumpara din farmacii, fara a fi necesara reteta sau dovada implinirii unei varste anume.
Contraceptia de urgenta este cu atat mai eficienta cu cat este luata la scurt timp dupa un raport sexual neprotejat, motiv pentru care poate fi mai practic sa o ai deja cumparata pentru situatia in care apare un incident neprevazut.

Pastila de a doua zi nu inlocuieste metoda contraceptiva care trebuie folosita in mod regulat, ci mai degraba e un adjuvant, pentru situatia in care metoda contraceptiva folosita nu este eficienta sau ai dubii asupra eficientei ei.

Pastila de a doua zi nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, ci doar poate preveni o sarcina, in eventualitatea unui raport sexual neprotejat.

Cum functioneaza pastila de a doua zi

In functie de momentul din timpul ciclului menstrual in care te afli, pastila de a doua zi poate actiona intr-unul din urmatoarele moduri:

*Poate preveni sau amana ovulatia
*poate impiedica fertilizarea ovulului de catre spermatozoid
*poate preveni implantarea in mucoasa uterina a unui ovul fertilizat

Cu alte cuvinte, pastila de a doua zi nu este o medicatie avortiva, ci previne doar instalarea unei sarcini, acolo unde acest lucru este inca posibil.
Daca implantarea s-a produs deja, pastila devine ineficienta, deci nu trebuie administrata de catre femeile care sunt deja insarcinate.

Cat de eficienta este pastila de a doua zi

Daca este administrata in decursul a 72 de ore de la raportul sexual neprotejat, contraceptia de urgenta poate reduce riscul de sarcina nedorita cu 89%.
Daca administrarea pilulei se face in maxim 24 de ore de la raportul intim, eficacitatea pilulei creste la 95%.
Este important de retinut ca pastila de a doua zi este mai putin eficienta decat contraceptivele orale obisnuite. Administrarea contraceptiei de urgenta nu ar trebui facuta decat in situatii neprevazute, de maxim doua ori pe an.
In caz contrar, pot aparea dereglari hormonale majore, din pricina unei doze soc de hormoni, continuta de pastila de a doua zi.

Citeste si: 5 semne ca ar trebui sa faci un test de sarcina

Poti lua pastila de a doua zi, daca:

Nu ai folosit o alta forma de contraceptie hormonala
Prezervativul s-a desprins sau s-a rupt
Diafragma s-a desprins
Ai ratat minim 2 contraceptive orale la rand
Ai vreun motiv pentru care crezi ca metoda ta contraceptiva a dat gres
Ai fost constransa sa intreti relatii sexuale

E foarte important de retinut faptul ca pastila de a doua zi nu te va proteja de o sarcina nedorita, daca este administrata inainte de a intretine relatii sexuale neprotejate.

Nu lua pastila de a doua zi, daca:

Stii ca esti insarcinata sau suspectezi ca ai putea fi
Ai un istoric de alergii sau sensibilitate la ingrediente
Ai un istoric recent de sangerari vaginale anormale, pentru care nu ai ajuns inca la medic
Cantaresti mai mult de 75 de kg

Efectele adverse ale pastilei de a doua zi

Contraceptia de urgenta nu are efecte negative serioase pe termen lung si poate fi folosita de aproape toate femeile.

Cele mai frecvente efecte adverse ale contraceptiei de urgenta:

greata
varsaturi
dureri abdominale
dureri de cap
oboseala
schimbari ale ciclului menstrual
ameteli
sensibilitate crescuta la nivelul sanilor
sangerari usoare (spotting)

In cazul varsaturilor, daca acest simptom apare la mai putin de doua ore de la administrarea pastilei de a doua zi, e necesara repetarea dozei.
Totodata, urmatorul ciclu menstrual poate intarzia sau poate incepe mai devreme, poate fi mai usor sau mai abundent decat in mod obisnuit.
Pana la ciclul menstrual urmator, toate aceste simptome ar trebui sa dispara.

Mai multe articole