Periajul dintilor la bebelusi. De la ce varsta ii spalam pe dinti

Dintii de lapte ai bebelusului sunt doar temporari, pana cand ii vor da dintii definitivi, insa asta nu inseamna ca nu e important sa ai grija de ei inca de la inceput. Vezi cum trebuie facut periajul dintilor la bebelusi si de la ce varsta ii spalam pe dinti.

Periajul dintilor la bebelusi ajuta la formarea unor obiceiuri sanatoase, ce ii vor ajuta mai tarziu, cand apar dintii permanenti.
Dintii cariati sau pierduti (nu in mod natural) pot afecta hranirea si dezvoltarea vorbirii, iar daca sunt pierduti prea devreme, cei permanenti pot iesi stramb.

De la ce varsta spalam bebelusii pe dinti

Periajul dintilor la bebelusi poate incepe chiar de cand apar primii dintisori.
Foloseste un tifon umezit pentru a curata primii dinti si partea din fata a limbii dupa fiecare masa si la culcare.

Poti folosi si o periuta de dinti speciala (pediatrul te poate indruma pentru a alege un produs adecvat) pot fi folosite, inmuiate bine in apa si cu foarte putina pasta de dinti speciala.
Cele mai multe paste de dinti pentru bebelusi vin la pachet cu un degetar de silicon, pe care il poti pune pe deget si cu care poti face periajul dintilor la bebelusi.

Ai grija ca periuta de dinti sa fie una cat mai fina cu putinta, pentru a evita zgarieturile provocate de perii mai duri.

Trebuie curatate gingiile bebelusului?

Pediatrii recomanda curatarea gingiilor bebelusilor cu mult inainte de aparitia primilor dinti.
Astfel, previi dezvoltarea bacteriilor si ajuti la pastrarea unei igiene bucale chiar inainte ca dintisorii sa apara.
Nu folosi insa o periuta de dinti pentru curatarea gingiilor, ci alege un tifon curat, de fiecare data steril, pe care il infasori pe deget, il umezesti si cu care cureti cu delicatete gingiile si limba copilului.

Pasta de dinti pentru bebelusi – la ce ingredinte sa ai grija

Pana la varsta de 2 ani, cand cel mic poate invata sa scuipe pasta de dinti, este recomandat sa cauti o pasta de dinti pentru bebelusi fara fluor.
Totodata, arome puternice, precum cea de mentol, trebuie evitate, deoarece pot irita gingiile si cavitatea bucala, atat de sensibile la bebelusi.

Indiferent de pasta de dinti pe care o alegi pentru bebelusul tau, asigura-te ca nu folosesti mai mult de cantitatea echivalenta unui bob de orez, la fiecare periaj.
Chiar daca nu este periculoasa si este formulata special pentru ei, nu e recomandat ca cei mici sa inghita pasta de dinti in exces.

Ce sa faci daca bebelusul tau uraste periajul dintilor

Nu toti copiii iubesc gustul pastei de dinti sau chiar procesul in sine. In perioada in care dintii erup, reticenta fata de periaj poate fi chiar mai crescuta.

Opteaza mai degraba pentru varianta cu tifonul, mai degraba decat pentru periuta speciala, daca cel mic opune rezistenta in timpul periajului.

Distrage-l in mod placut. Spune-i o poezie, arata-i o jucarie sau canta-i un cantecel, incat el sa asocieze momentul cu ceva placut.

Arata-i cum se face. Cei mici invata foarte mult din puterea exemplului. In timp ce incerci sa ii cureti dintii, periaza-i si tu pe ai tai.

Lasa-l sa se joace cu periuta, sub supravegherea ta. E mai putin probabil ca cel mic sa aiba o problema cu periajul daca il lasi sa exploreze singur noutatea numita periuta de dinti.

Sursa: whattoexpect.com

Sursa imagine: Shutterstock

Mai multe articole