Peste 2000 de copii din România au artrită. 3 semne după care o recunoști

Artrita poate fi depistata usor de parinti- Foto Hepta

Artrita idiopatică juvenilă (AIJ) este o boală cronică de care suferă peste 2.000 de copii din România. Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea persistentă a articulaţiilor și poate fi depistată de părinți după trei simptome tipice.

Medicii susțin că părinții își pot da seama cu ușurință dacă micuții lor suferă de această afecțiune pentru că primele simptome apar înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, când ei sunt foarte activi.

Simptomele

Cele trei semne care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru părinți și care ar trebui să-i determine să consulte imediat medicul pediatru sunt: durere, tumefiere şi limitarea mişcării.

Cauze și diagnosticare

Dacă părinții observă cele trei semne trebuie să meargă la medicul pediatru. Diagnosticul este bazat pe prezenţa şi persistenţa artritei şi pe excluderea atentă a oricărei alte afecţiuni, în urma unor analize şi teste amănunţite.

Boala nu este una ereditară, este însă rezultatul unei combinaţii între factorii genetici şi expunerea la factorii de mediu -probabil infecţii. Specialiștii le recomandă părinţilor să nu se panicheze și să meargă la medic pentru a identifica un diagnostic corect pentru copiii lor.

Tratamentul

Artrita idiopatică juvenilă este o boală cronică, iar asta înseamnă că tratamentul nu duce la recuperarea imediată, ci doar la ameliorarea simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor să ducă o viaţă normală şi de a preveni afectarea articulaţiilor şi organelor. Se utilizează medicamente care inhibă inflamaţia.  Terapia este complexă şi implică o cooperare a mai multor specialişti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuţi, oftalmologi.

Mai multe articole