Vine un moment, iar cele mai multe dintre noi amânăm acel moment, sau dimpotrivă, îl grăbim foarte tare, în care trebuie să îți iei la revedere de la scutece și să începi antrenamentul copilulului pentru mersul la oliță. Procesul este unul de durată și trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, mai ales că, în ciuda tututor sfaturilor pe temă, sunt multe lucruri pe care nu ți se spun e nimeni atunci când faci pregătirea pentru oliță.
- Sunt copii care refuză cu încăpățânare să meargă la oliță. Poți să-l duci din 30 în 30 de minute acolo, să îi duci jucăriile preferate, să îi cumperi olițe cântătoare – nimic nu funcționează. Apoi, după luni de zile de chin, să descoperi că cel mic și-a luat singur colăcelul pentru baie și stă cumințel pe wc.
- Multă lume spune să lași copilul să facă pe el (fără scutec), căci va fi deranjat și nu-i va plăcea să se simtă ud sau murdar. Ei bine, unii copii nu au o problemă cu asta și nici nu sunt suficient de mari încât să fie jenați de faptul că alții le percep mirosul.
- Tu te aștepți ca, odată ce tu ai luat hotărârea că cel mic va merge la oliță, totul să decurgă lin și copilul să știe să facă la oliță în 2 zile. Adevărul e cu totul altul: deși noi ne dorim să folosească olița, fiecare copil are o vârstă anume la care se simte pregătit. Foarte mulţi copii au chiar la doi, trei ani vezica infantilă (nematurizată încă). Experții spun că un copil nu trebuie grăbit să folosească olița dacă nu a ajuns la momentul în care intervalul dintre urinări este de cel puțin două ore.
- Toată pregătirea pentru mersul la oliță durează câteva luni bune și vor fi momente când bebe se va scăpa pe el și după ce tu crezi că a învățat să facă la oliță. Unii copii au mici accidente și spre 6-7 ani (a nu se confunda cu enurezisul).
- Nu trebuie să începi pregătirea pentru oliță în perioade de mari schimbări pentru copil. Pe lângă aspectul fiziologic, mersul la oliță reprezintă un moment important în viața copilului. Dacă acest demers este început într-o perioadă în care tocmai v-ați mutat, a apărut vreun bebeluș, vine bunica în vizită, operațiunea are mai puține șanse de izbândă, iar a forța copilul să meargă la oliță poate avea consecințe pe termen lung.
foto Hepta
PE ACELAȘI SUBIECT