Primele jucării pentru copii

Când într-o familie apare un bebeluș, toți vânzătorii de jucării pe o rază de 3 km sunt fericiți. Părinții nou-născutului, rudele și toți prietenii cuplului aduc micuțului ceva de îmbrăcat sau jucării. Ceea ce n-ar fi rău, dacă s-ar pricepe să cumpere primele jucării ale copilului. Căci o jucărie nu este doar pentru joacă, ea poate dezvolta anumite abilități ale copilului și, folosită la pachet cu adultul îi stimulează celui mic inteligența. Uite ce recomandă psihiologii ca primele jucării potrivite pentru copil

O jucărie de pluș (fără blană sau păr, pentru a evita acumularea de ghemotoace care pot fi inhalate și îi pot bloca micuțului căile respiratorii ) se califică între primele jucării pentru copil. Dacă mai scoate și sunete, ea poate fi folosită ca animăluț (cățel, elefant etc.), ca pernuță, pentru a învăța partile corpului, ca numărătoare (în limitele 1-2, conform vârstei – îi poți arăta celui mic câte picioare, câți ochi, câte urechi are animăluțul etc), pentru a învăța 2-3 culori  și pentru o mulțime de povești interactive. Jucăria poate deveni încă din primele luni personaj în poveștile pe care le spui copilului (vezi și cum să-i spui povești copilului) sau îl poate învăța anumite cântecele și-l poate însoți în pătuț (dar nu chiar în primele luni, pentru a reduce la minim riscului sindromului de moarte subită)

Nu trebuie sa lipsească de pe lista cu primele jucării pentru un copil de până în doi ani, setul de cuburi. Fie din material textil, moale  (de preferat în primele luni), fie din plastic ceva mai tare (atenție la accidente), setul de cuburi îl poate învăța o mulțime de lucruri/ Cu ajutorul lui poate să numere, să învețe culori, forme, dar și să-și îmbunătățească coordonarea ochi-mâini

Printre primele jucării pentru copil trebuie să se numere și cărțile – cele specifice vârstei, desigur: căricelele pentru baie, din plastic, sau acele cărticele cartonate, cu 2-3 cuvinte scrise pe pagină, cu desene frumos colorate. O mulțime de cărticele îl pot ajuta pe copil să-și dezvolte simțurile, fiind viu colorate și alcătuite din materiale diferite ca texturi, pe care cel mic le va pipăi și chiar va încerca să le ‘guste’.

Dacă bebe a  început deja să meargă în picioare, nu ar trebui să-i lipsească:

  • jucăriile de tras-împins (acelea care pot fi împinse cu ajutorul unui băt fixat special e jucărie sau care pot fi trase cu o sfoară – gen camioane mari, cărucioare pentru jucării etc)
  • jucăriile zgomotoase (cu care se poate face gălăgie, dar atenție la nivelul decibelilor)
  • jucăriile de umplut și gopil, în care poate pune apă și nisip
  • pentru fetițe, cam după 1 an ar fi momentul pentru prima păpușă, dar una simplă, nu cu foarte multe funcții și de preferat, lipsită de păr)

Ce spune psihologul

  • Nu-i cumpăra copilului jucării prea sofisticate. Copilul nu are nevoie de jucării la a căror demonstrație să asiste pasiv, ci trebuie implicat în interacțiunea cu jucăria respectivă.
  • Nu-i cumpăra jucării care te-au fascinat pe tine în copilărie (și eventual, nu ai avut parte de ele)
  • Alege-i acele jucării care pot fi multifuncționale, dar nu prin complexiatatea lor, ci pentru că lasă loc imaginației copilului

foto Shutterstock

 

 

Mai multe articole