Primii dintisori

Momentul aparitiei primilor dintisori difera de la copil la copil – nimeni nu-ti va spune cu precizie cand se va petrece, cat va dura si cat de dureros va fi procesul pentru cel mic.

Unii bebelusi iti vor zambi cu dinti parca peste noapte, in timp ce altii vor trece, din pacate, prin saptamani sau luni de chin.

In principal, procesul urmeaza modelul genetic mostenit de la parinti – daca mama si tatal au avut dinti devreme in prima copilarie, cel mai probabil si copilul lor va avea dinti de lapte timpuriu.

Oricand s-ar hotari primul dinte sa apara (de obicei, in jur de sase luni), pana la doi ani si jumatate copilul ar putea sa-ti zambeasca frumos cu toti cei 20 de dintisori de lapte.

Pe acestia si-i va pastra pana in jurul varstei de sase ani, cand, rand pe rand, dintii de lapte incep sa fie inlocuiti de cei permanenti – proces care dureaza, de obicei, pana pe la 12 ani.

Orientativ – intre 6 -10 luni apar incisivii (intai centralii, ulterior lateralii), apoi, pana la doi ani si jumatate-trei, cel mic se mandreste deja cu canini si molari.

Simptomele ce insotesc eruptia dentara variaza – de la iritabilitate si salivare abundenta, pana la febra sau alte simptome pe care le asociem de obicei cu raceala.

Cei mai multi dintre bebelusi (si, impreuna cu ei, parintii) trec printr-o perioada grea in momentul eruptiei dentare.

Exista cateva lucruri la care poti apela pentru a diminua starea de disconfort a celui mic.

Primele pe lista ar fi inelele gingivale, create special pentru fiecare etapa – aparitia incisivilor, a caninilor si a molarilor. Cauta-le pe cele care au suprafete cu texturi diferite pentru masarea gingiilor, culori si forme variate pentru a le distrage atentia si a le stimula imaginatia celor mici.

Ce sa stii:

  • Gingiile sunt iritate pe perioada eruptiei, iar durerea este mai mare la primii dintisori aparuti si la molari, care au dimensiuni mai mari.
     
  • Saliva abundenta este unul dintre semnele ca ne pregatim pentru aparitia dintisorilor. Inarmati-va cu multe bavetele, pe care sa le aveti la indemana (si din motive de igiena).
     
  • Surplusul de saliva poate cauza uneori accese de tuse – consultati pediatrul, pentru a vedea daca e vorba doar de un efect secundar aparitiei dintilor.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Hepta.

Mai multe articole