Spre varsta de 9 luni ei isi pierd insa aceasta capacitate si se axeaza numai pe limbile cu care au contact zilnic. Iata de ce, pentru a comunica mai bine cu copilul si pentru a reusi sa ii stimulezi in fiecare zi progresele, trebuie sa stii sa recunosti diferitele etape ale invatarii limbajului.
Anul unu – veselia ganguritului
Chiar daca nu stie inca sa vorbeasca, bebelusul incearca, inca de la nastere, sa comunice cu cei din jurul sau. Capacitatea sa fantastica de a invata si de a memora se dezvolta in primul rand cu ajutorul modelului pe care i-l ofera parintii.
In primele luni dupa nastere, singurul lui mod de a comunica este plansul. El incearca sa-i dezvaluie mamei sau celor din jurul lui nevoile sale: ii este foame sau somn, are nevoie de un scutec curat, vrea sa fie alintat…
Nu trebuie sa consideri inutil sa-i vorbesti doar pentru ca el nu intelege ce-i spui. Bebelusul este sensibil la intonatia si la ritmul cu care sunt rostite cuvintele. Iti recunoaste vocea, deoarece a auzit-o inca de pe vremea cand era in burtica si va da semne ca o prefera vocii altei femei.
Inca de la varsta de 2 – 3 luni incepe sa se joace cu vocea sa din ce in ce mai des. Daca este multumit scoate sunete vesele, iar cand este suparat, plange.
De acum, vei fi martora primelor sale incercari de a vorbi, caci va scoate sunete diverse printre care multe vocale si va zice „a, „e, „ha, „ehe.
Dupa varsta de 6 luni observa cu mare atentie ce se petrece in jurul lui si incearca sa copieze ce aude. Chiar de la o saptamana la alta constati ca pronunta sunete tot mai variate, pe tonuri diferite, in functie de starea sa emotionala.
Este incantat de sunetele pe care le scoate, iar gangureala sa se traduce prin repetarea silabelor simple: „pa-pa-pa, „ga-ga-ga, „bi-bi-bi, „da-da-da, „ta-ta-ta.
Cand esti cu el iti povesteste cate-n luna si-n stele, dar vorbeste mult si cand este singur. Intre 9 si 12 luni va pronunta unul sau mai multe cuvinte alcatuite din doua silabe, „ta-ta, „ma-ma, „pa-pa, dar fara a le adresa cuiva anume, doar pentru placerea sa de a le exersa.
In jurul varstei de 12 luni, de obicei singurele cuvinte cu adresa sunt „mama, tata, papa, be-be dar nu trebuie sa fii surprinsa daca primele sale cuvinte clare vor fi altele.
Tot acum incepe sa pronunte cateva silabe legate sau mici cuvinte formate din doua silabe. Intelege tot mai mult din ce i se spune.
Daca il intrebi despre o persoana din familie sau un obiect, de exemplu unde e tata, bunica, gurita, nasul, becul, ceasul sau apa isi va indrepta privirea in acea directie. Isi exprima dorintele si sentimentele prin silabe simple si executa comenzi simple, de exemplu „Arata nasul.