Primul an in colectivitate

A sosit vremea ca micutul tau sa intre la gradinita? Descopera, din timp, motivele pen­tru care sederea lui aici ar putea fi una nu tocmai placuta.

Timpul a trecut atat de repede, incat parca nici nu-ti vine sa crezi ca acel ghemotoc caruia i-ai dat viata a ajuns la varsta la care va incepe sa stea, tot mai mult, cu alti copii de varsta lui.

Cu siguranta, primul an petrecut in colectivitate va fi cel mai greu, atat din punctul de vedere al capa­citatii micutului de a se integra, cat mai ales din cauza proble­melor de sanatate. Se stie ca intrarea intr-un nou grup de persoane presupu­ne contactul cu o se­rie de microbi care determina aparitia unor boli.

Frecventa acestora este data de imunitatea naturala a copi­lului, dar si de orele pe­tre­cute la gradinita. Pentru ca bolile care ii pot afecta pe cei mici sunt numeroase, e bine sa te in­teresezi cum poti preveni aparitia lor sau cum le poti trata.

80% dintre copii se nasc cu o imunitate naturala scazuta.

Afectiunile respiratorii
Cele mai frecvente afectiuni manifestate in randul copiilor sunt cele respiratorii. Micutii care au un program scurt la gradinita se imbolnavesc mai rar si au infectii respiratorii mai usoare decat cei care stau de dimi­neata pana dupa-amiaza sau decat cei care dorm acolo.

De regula, contaminarea este data de asternuturile in care copiii isi fac somnul de dupa-amiaza. Ei stranuta, tusesc si, pentru ca asternuturile nu se schimba in fiecare zi, riscul transmiterii bolilor creste. Spre exemplu, exista gradinite unde seturile de asternuturi sunt amestecate, copiii nu dorm in acelasi pat in care au dormit cu o zi inainte, si atunci contactul cu microbii se produce foarte des.

Exista si cazuri in care parintii isi duc copiii bolnavi, care urmeaza un tratament antibiotic, la gradi­nita. In mod normal, acest lucru nu ar trebui sa fie acceptat – nici de asistenta, care ar trebui sa faca zilnic triajul copiilor, nici de educatoare. Practic insa nu se intampla asa, parintii motivand ca nu au cu cine sa-si lase copiii acasa.

Afectiunile digestive
In afara de infectiile respiratorii, copiii se plang si de afectiuni digestive. Aparitia acestora poate fi determinata de existenta in gradinita a unor alimentele contamintate.

In cazul infectiilor di­ges­tive, exista posibilitatea ca bu­ca­taresele sau persoanele care lu­creaza cu mancarea sa fie pur­tatoare de microbi digestivi. In aceste conditii, este indicat ca personalul de la bucatarie sa fie testat lunar, iar alimentele sa fie veri­ficate in permanenta.

Scutecele si olitele sunt o sursa sigura de microbi. La fel si sticlutele din care cei mici beau apa, daca acestea nu sunt spalate zilnic.

Ce putem face?
Medicul pediatru Amelia Dan ii sfa­tuieste pe parinti sa se ocupe personal de intarirea sistemului imunitar al copiilor, ina­inte ca acestia sa se imbol­naveasca. Acest lucru se poate face prin tratamente mo­du­latoare pe baza de plante sau vitamine (vitaminele pot fi admi­nis­trate inca din lunile de iarna) sau chiar prin tratamente medi­ca­men­toase cu izoprinoxina.

Acesta este o substanta care, ad­mi­nistrata zece zile pe luna, timp de trei luni, dozata pe kilo-corp, ajuta la stimularea imu­­nitatii.
Exista si vaccinuri po­li­­microbiene care pot fi admi­nistrate intranazal sau sub forma de picaturi, zece zile pe luna, trei luni la rand. Organismul este obligat sa-si creeze anticorpi care, in contact cu virusul, sa reac­tioneze.

Exceptiile apar in cazul in care un copil a facut deja cateva boli, iar sistemul lui imunitar este scazut; administrandu-i-se acest vaccin polimicrobian, el nu va fi protejat ci, dimpotriva, va face boala.

„Exista nesansa ca foarte multi copii sa se im­bol­naveasca de pneumonii care se vindeca foarte greu, mai ales daca mamele aplica tratamente dupa ureche, explica dr. Amelia Dan. Orice tratament, medicamentos sau homeopat trebuie ad­ministrat sub indrumarea medi­cului pediatru.

Bolile copilariei
Daca in trecut cei mici se imbol­na­veau imediat de rujeola (pojar), rubeola sau varicela, acum acestea au devenit ra­re. Vac­ci­nurile pentru rujeola si ru­­be­o­la sunt la indemana tuturor: drept ur­mare, copiii sunt scutiti de sen­zatiile neplacute ale bolilor.

Singura care se manifes­ta mai des este varice­la. Intru­cat vaccinul impo­triva acesteia nu ga­ran­teaza protectie pe viata, pa­rin­tii prefera ca cei mici sa faca boa­la si sa do­ban­deasca o imunitate naturala. Sfatuiti-va cu pediatrul, in ce masura este oportuna efectuarea vaccinului.

Parintii si gradinitele
In alegerea gradinitei, parintii trebuie sa aiba in vedere o serie de elemente legate de conditiile de igiena: sa nu existe mucegai, imobilul sa dispuna de incaperi diferite pentru joaca, lectii, masa si somn.

De asemenea, in momentul in care cel mic se im­bol­naveste, el trebuie tratat acasa, nu langa ceilalti colegi ai lui. Nu putine sunt cazurile in care nu doar copiii se imbol­navesc, ci si parintii acestora.

Text: Catalina Ioancea; Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole