Alimentaţia bebeluşului: probleme şi soluţii

Problemele (deloc puţine la număr) legate de alimentaţia bebeluşului în primul an de viaţă sunt mult mai dificile decât cele care ne dădeau atâtea bătăi de cap la matematică sau fizică… Şi cum nu le putem lăsa nerezolvate, iată şi câteva soluţii…

 

 

 

Refuză alte alimente în afară de lapte

Acest lucru se întâmplă în special în cazul copiilor ai căror părinţi sunt grăbiţi în privinţa diversificării. Doar pentru că cel mic a împlinit patru luni, nu este obligatoriu să fie pregătit pentru alimente semisolide.

În afară de vârstă, trebuie să ţii cont de următoarele semnale: cel mic este interesat de mâncarea voastră, a adulţilor, e capabil să înghită fără să împingă cu limba (reflex pe care îl are de la supt), nu mai pare mulţumit doar cu laptele.

 

Mănâncă prea puţin

Aceasta este temerea tuturor părinţilor începători la capitolul alimentaţia bebeluşului. Însă, cu excepţia cazurilor în care cel mic suferă de afecţiuni digestive, bebeluşii ştiu instinctiv cât trebuie să mănânce pentru a-şi acoperi nevoile nutriţionale.

Foarte rar un bebeluş va mânca prea puţin sau prea mult faţă de nevoile lui. Medicii ne sfătuiesc să-l lăsăm pe cel mic să-şi regleze cantitatea de mâncare. Orice surplus nu va fi asimilat de către organism, ci doar va crea dezechilibre.

 

Există cazuri de alergii în familie şi amânăm diversificarea

În general, este prudent să nu grăbim diversificarea; precauţii se impun cu atât mai mult în cazul copiilor cu un teren atopic.

Medicii pediatri recomandă începerea diversificării cu cereale din orez – tocmai pentru că sunt cel mai puţin alergene. În plus, sunt suplimentate cu fier, care completează rezervele primite de la mamă şi care, singure, nu mai acoperă necesarul de fier al bebeluşului după patru luni.

 

Nu vrea să mănânce singur

Când poate şi când vrea să facă asta – sunt două lucruri complet diferite şi asta îi nedumereşte pe părinţi. Pe la opt-nouă luni, bebe va întinde mâna după castronul cu mâncare, iar în procesul de autoservire va murdări cam tot prin jur.

Acesta este motivul pentru care puţini părinţi încurajează independenţa copilului la masă.
O variantă ar fi să îi dai celui mic o linguriţă a lui, în timp ce tu îl hrăneşti totuşi, în paralel, pentru a fi sigură că nu vă prinde cina servind tot prânzul.

 

Alimente interzise

Copiii sub un an nu au voie să mănânce alune (cu derivatele nuci, fistic etc.), fructe de mare, lapte integral de vacă şi nici miere – din cauza riscului de botulism.

Pe lista de alimente nerecomandate se află şi peştele şi ouăle – mulţi copii au reacţii alergice la aceste alimente.

 

 

Foto: shutterstock.com

Mai multe articole