Problemele urechilor

Cei mai multi dintre noi am avut, macar o data in viata, o problema cu urechile. Afla din radurile de mai jos de ce ne dor si cum avem grija de urechile copiilor nostri.

Otitele sunt infectii ale urechii (externe sau medii) si au ca principal simptom durerea.

Uneori sunt insotite de mancarimi, eczeme, secretii si slabirea acuitatii auditive, cu senzatie de ureche infundata.

Au cauze diverse si pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente la copii decat la adulti.

Netratate, infectiile urechilor pot duce la perforarea timpanului.

Dopurile de „ceara
Cerumenul este o pelicula ce protejeaza canalul auditiv extern.

Toata lumea are ceara in ureche, de la bebelusi si pana la persoanele varstnice – difera doar cantitatea, consitenta si culoarea, care sunt determinate genetic.

Introducerea de corpi straini in canalul auditiv extern stimuleaza productia de cerumen, pana la obstructia acestuia.

Principalul simptom al existentei dopului de ceara apare dupa baie, ca infundare a urechilor – dopul se imbiba cu apa si astupa complet conductul auditiv.

Apa ramasa in urechi si umezeala favorizeaza aparitia infectiilor, respectiv a otitei externe „pe dop de ceara. Otita externa poate fi sezoniera si apare mai frecvent vara, dupa baile la strand sau la bazin.

Parintii insista adesea sa curete urechile copilului cu betisoare asa- zis sterile. Acest lucru este total contraindicat – dopul de cerumen va fi impins mai adanc in conductul auditiv si, in plus, manevra poate provoca otite.

Infectia urechii poate aparea si prin introducerea in ureche a degetului sau a diverse obiecte ascutite – betisor, creion (pix), agrafa, chei (!). In unele cazuri, particule de praf, chiar fire minuscule de par, provenite de la un tuns, pot intra in canalul auditiv si irita timpanul.

In urechile copiilor s-au gasit adesea lucruri si mai stranii: margele, boabe de mazare etc. Corpii straini maresc riscul otitelor externe si al perforatiilor timpanice.

Timpanul se mai poate rupe si in urma unui traumatism exterior – o palma peste ureche, de exemplu. In cazul unei persoane tinere si sanatoase, timpanul se lipeste de la sine, in sapte-zece zile, fara cicatrice (daca nu se suprainfecteaza). In caz contrar, „lipirea lui se face operator, prin timpanoplastie.

De ce ne dor urechile
In cazul unei raceli, viroze, gripe
Durerile de urechi pot aparea si in absenta unei infectii, datorita blocarii trompei Eustache (care face legatura intre nas si urechea medie). Blocajul este determinat de secretiile nazale care insotesc diferite boli (gripe, rinite, raceli, sinuzite sau adenoidite) si este mai accentuat in timpul noptii, din cauza pozitiei orizontale si a imobilitatii.

In timpul zilei, nasul curge, din pricina pozitiei verticale a capului, dar si prin mecanismul frecvent al mestecatului si inghititului, care pompeaza aer in trompele auditive. In timpul somnului, drenarea este mult ingreunata.

Din cauza trompelor auditive infundate, urechea medie se videaza, tragand spre interior membrana timpanului si provocand durere.

In avion
Acelasi lucru se intampla si in timpul calatoriilor cu avionul, la decolare sau aterizare, la schimbarea rapida a altitudinii (coborare in mina, urcare cu telecabina). Diferenta de presiune aparuta intre mediul exterior si urechea medie intinde timpanul, provocand durere.

Egalizarea presiunii se face prin nas, iar procesul este mult ingreunat in cazul unei raceli, rinite, sinuzite, nas infundat. Senzatia de ureche infundata si durerea dispar de la sine in 1-2 zile, lucru accelerat prin administrarea unui antiinflamator usor (aspirina, paracetamol) si picaturi nazale decongestive.

Page: 1 2

Mai multe articole