“Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortalitatii infantile si a consecintelor prematuritatii” – concluziile workshop-ului

Marti, 13 noiembrie, am fost invitati de catre Organizatia Salvati Copiii sa participam la workshop-ul „Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortalitatii infantile si a consecintelor prematuritatii.'

In urma discutiilor purtate cu specialisti in sanatate publica, neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, endocrinologie si reprezentanti ai moaselor si asistentilor medicali, ne-am bucurat sa aflam ca din 1990 pana astazi rata mortalitaţii infantile a scazut semnificativ, de la 26,9 la 9,4 decese la o mie de nou-nascuti vii.

Insa, cu toate acestea, Romania inca se claseaza intre tarile europene cu o rata a mortalitatii infantile ridicata, respectiv de 9,4/1000 in tara noastra, fata de rata medie europeana de 4,1/1000.

Din nefericire, aproape 40% dintre copiii nascuti prematur care nu reusesc sa supravietuiasca au avut la nastere tulburari respiratorii si cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afectiunilor materne.

Discutiile workshop-ului au identificat urmatoarele solutii privind scaderea mortalitatii infantile:

Cresterea adresabilitatii femeilor insarcinate la medic in primele luni de sarcina, pentru care s-au propus continuarea campaniilor comunitare de educare a gravidelor, in special din zonele defavorizate si cu sprijinul societatii civile.

Sprijinirea medicilor de familie in urmarirea prenatala a gravidelor cu risc scazut prin implicarea activa a moaselor. Totodata, pentru sarcinile cu risc crescut identificate de acestia, se doreste dezvoltarea unei retele piramidale de expertiza, formata din specialisti in obstetrica si medicina materno-fetala care sa preia din teritoriu ingrijirea gravidelor cu risc.

Ameliorarea structurilor din maternitatile de referinta judetene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci si la nivel de expertiza. Se doreste ca toate unitatile de urgenta din teritoriu care preiau nou-nascuti, sa aplice un protocol standardizat care a fost creat de organismele profesionale pentru reanimarea in prima ora de viata, numita „the golden hour’, ce va reduce riscul de handicap al nou nascutilor prematur.

Dezvoltarea structurilor maternitatilor de nivel III care ingrijesc nou-nascuti cu prematuritate extrema, dar si cresterea numarului de nou-nascuti prematur care se nasc in unitati sanitare cu expertiza adecvata, prin cresterea expertizei unitatilor sanitare de nivel II in a recunoaste cazurile cu risc si a organiza transport in utero a viitorilor prematuri.

Reducerea mortalitatii infantile prin anomalii congenitale, dintre care 48% sunt malformatii cardiace, prin organizarea unui diagnostic precoce al tipului de malformatie si transportul in timp util, ideal in utero, al nou-nascutului in centre cu expertiza chirurgicala adecvata.
 

 

Mai multe articole