Programul de toamna

Gradinita a inceput de ceva vreme, insa acomodarea asta cu noul program, cu toamna, cu noul an scolar nu se mai produce… Nici noi, nici copilul nu reusim, parca, sa ne adaptam.

De ceva timp ne chinuim sa ne adaptam la programul de toamna. Incercam sa uitam (aici ma refer la copii) de zilele in care ne trezeam la 10-11 si ne culcam tarziu, sa uitam de orele (multe) petrecute in parc, de somnul de dupa-amiaza, cand si daca aveam chef, de joaca interminabila.

Acum, copilul trebuie sa fie la gradinita la 8 dimineata, sa stea acolo si sa faca lectii, somnul de amiaza e obligatoriu, iar parcul – numai dupa-amiaza. Ii este greu, pare chiar obosit, ce sa mai spun de noi…

Faptul ca se intuneca mai devreme, ca e mai frig, ca organismul trebuie sa se adapteze din mers – totul necesita efort. Parca in niciun an nu a fost asa…

Dupa o vara torida, toamna a venit dintr-o data, fara sa ne lase sa ne obisnuim cu gandul. Timpul mi se pare mai scurt si mai plin de „a face', caci dupa ce vin de la munca trebuie sa ies afara cu cel mic, proaspat luat de la gradi si dornic de joaca.

Ma intreb cam cat ne va lua sa ne obisnuim cu acest ritm… Eu, una, simt ca clachez. Parca imi vine sa mai iau o mica vacanta. Astept weekend-ul ca pe o mana cereasca.

Vestea buna – nu mai dureaza mult si va intrati in ritm. Cam doua-trei saptamani.
Vestea mai putin buna – trebuie sa faceti inca un mic efort de adaptare, de data asta un efort de sustinere a organismului si de modelare a programului zilnic.

Nu ma pot abtine, insa, sa nu va reprosez ca nu ati ascultat recomandarile din numerele trecute ale revistei – acelea care va spuneau ca adaptarea la programul de toamna trebuia sa inceapa de acum doua luni sau, si mai bine, sa nu inceteze niciodata pe timpul vacantei de vara, poate doar sa va permiteti un rasfat de cateva zile.

Acum, asta este, va trebui sa faceti un efort suplimentar, cu posibile costuri – scaderea imunitatii si cresterea nervozitatii. Dar poate vacanta urmatoare nu va mai lasati dusi de val, nu-i asa?

Ce ar fi de facut acum:

  • cresterea imunitatii fie printr-un consum mai mare de fructe si legume crude, fie prin administrare de vitamine (in cazul celor care din motive de sanatate nu pot manca aceste produse in stare nepreparata) sau de medicamente de crestere a imunitatii,
  • odihna mai multa pentru toti membrii familiei (un timp toata lumea va merge la nani la ora 22),
  • stat in aer liber cat de mult permite vremea,
  • sport, weekend-uri active, pe cat posibil petrecute afara.

Page: 1 2

Mai multe articole