Sa creasca mare si sanatos

Cum poti sti daca juniorul tau se dez­volta asa cum tre­buie? Mai jos ai cateva indicii despre ce conteaza cu adevarat in cresterea si dezvoltarea copiilor.

Exista cativa factori care joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea copilului nostru. Unii tin de genetica – si aici nu prea avem ce face dupa ce juniorul a venit deja pe lume -, iar altii pot fi influentati. Dar sa nu anticipam…

1. Ereditatea – Este cel mai important dintre toti factorii care, insumati, determina buna crestere si dezvoltare a copilului. In mare, lucrurile stau cam asa: ne uitam la mama, ne uitam la tata si putem prevedea graficele de crestere pentru copil. Asta, fara sa intram in discutii complicate despre cromozomi si ADN.

2. Nutritia – Nu degeaba se spune ca suntem ceea ce man­cam. {i asta cam din prima zi de viata. Numeroase studii referitoare la modul in care hrana ne influenteaza dezvoltarea, inteligenta sau diferitele abilitati s-au efectuat peste tot in lume.

Fara sa te plictisim cu detalii savante, putem sa-ti spunem concluziile, pe scurt: o nutritie echilibrata, reducerea consumului de calorii goale (zahar brut, dulciuri industriale, sucuri), o buna hidratare si stabilirea unui program de masa inca din primul an de viata isi vor spune hotarator cuvantul pe masura ce copilul nostru creste.

3. Sanatatea – Unii copii se nasc cu sau dezvolta anumite afec­tiuni/boli care le incetinesc sau le stagneaza dezvoltarea. Bolile de tract digestiv, alergiile alimentare, problemele legate de tiroida, pro­blemele de inima, rinichi sau ficat sau, in cazuri rare, dar grave, anomalii la nivelul cromozomilor influenteaza toata dezvoltarea.

Exista medicamente, a caror administrare se impune in anumite boli (inclusiv ADHD, de exemplu), despre care se stie ca afec­teaza cresterea.

4. Sportul – Activitatea fizica in general ajuta la o buna dezvol­tare a musculaturii si oaselor. Insa unele sporturi, ca gimnastica sau atletismul, practicate prea devreme sau de performanta, pot, paradoxal, impiedica o buna dezvoltare.

Consulta pediatrul pentru a vedea ce sporturi ar fi indicate sau contraindicate copilului tau si tine cont si de sfatul unui psiholog, pe masura ce co­pilul creste.

Pentru ca exista anu­mite sporturi, potrivite anumitor tipologii de copii, care-i poten­teaza calitatile si, dimpotriva, altele care nu-i priesc si sunt chiar contraindicate copilului respectiv.

5. Dragostea – „All you need is love, spune un cantec Beatles si, daca asta e valabil pentru adulti, cu atat mai mult se apli­ca in cazul copiilor. Din primul mo­ment in care vin pe lume, co­piii au nevoie de tandrete, de atingere, de iubire, de siguranta, de confort.

Numai intr-un camin in care domneste armonia, iubirea, li­nis­tea sufleteasca, un copil se poate dezvolta cum trebuie si poate atin­ge maximul lui potential in termeni fizici si psihici. Stu­dii­le arata ca tensiunile si problemele au o influenta aproape la fel de mare asupra cresterii unui copil cum o are malnutritia, de pilda.

6. Odihna – Pe cel din urma loc la enumerare, dar printre pri­mii factori ca importanta in ceea ce priveste cresterea. La propriu vor­bim acum, dat fiind ca 70-80% dintre hormonii de cres­tere se secreta de fapt pe perioada in care dormim. Nu degeaba copiii mici dorm atat de mult.

Asigura-te, deci, ca cel mic isi ia portia de somn si incearca si tu sa dai un bun exemplu, pentru ca, daca acum doarme de bunavoie, pe masura ce creste, va vrea sa stea mai mult timp treaz, ca adultii, si iti va fi greu sa-l convingi sa intre in pat la 21.00, cand pe voi va prind zorii uitandu-va la televizor.

Primul an – crestem rapid

  • Cu conditia sa-i alegi hra­na potrivita fiecarei varste si sa-i dai ocazia sa incerce gusturi noi si sa dezvolte obiceiuri ali­mentare sanatoase. }ine cont ca:
  • Laptele de mama sau formulele imbogatite cu fier sunt singurele de care bebelusul are ne­­vo­ie in primele 4 luni de viata. Dupa luna a 6-a, copilul trebuie sa bea aproximativ 500 ml lapte.
  • Daca alegi formule, asigura-te ca le prepari conform instruc­ti­unilor.
  • Evita sa amesteci ce­re­a­lele cu formula si sa adaugi zahar in bautu­rile copilului.
  • Nu incepe diversifi­ca­rea prea devreme – risti ca cel mic sa nu con­su­me intreaga portie de lapte de care are nevoie pentru a-si face rezerve de calciu, fier si proteine, esentiale pentru cresterea lui.

 Foto: HEPTA.

Mai multe articole