Saptamana 25

Ce face micutulColoana vertebrala ajunge la structura ei definitiva. Se dezvolta vasele sanguine ale plamanilor iar narile se deschid si sunt pregatite sa aspire.

Poate ai observat ca activitatea copilului tau este cu atat mai intensa cu cat tu esti mai linistita.

Probabil pentru ca perceptia sa asupra mediului extrauterin s-a ascutit in ultimul timp. Cata vreme sunt zgomote imprejur va fi atent la ele. Va simti schimbarile tale de pozitie.

Dar cand veti ramane singuri, cand va simti ca te-ai relaxat si iti va auzi vocea, va da semne de bucurie.

Baiat sau fata? Toti se vor intrece in prognoze, dupa semne din batrani: Dispozitia sarcinii, ritmul batailor inimii, pofte, gusturi, obiceiuri… Nu lua nimic in serios si nu-ti face idei preconcepute.

Doua sunt caile pe care poti afla sexul copilului: ecografia (si aici, o „diagnosticare’ timpurie poate fi inselatoare) si amniocenteza, pe baza cromozomului x sau y, in cazul in care alte ratiuni reclama efectuarea ei. Oricum, in acest moment, ar trebui sa poti sti daca este fetita sau baiat.

S-ar putea sa vreti sa pastrati surpriza pana in momentul nasterii. In cazul acesta, trebuie sa-i spui medicului ca nu vrei sa stii, altfel sigur o sa spuna deindata ce va avea indiciile necesare.

In cazul sarcinii multiple:
Este mare aglomeratie acolo, este ceva confuzie… Poate fi mai dificil de spus, dar important este ca micutii sa fie sanatosi, nu-i asa?

Cat de mare este copilasul tau? Acum are peste 30 cm in lungime si o greutate de 800 g.

Ce face mama
Incepi sa te gandesti serios la fotbal, chiar daca nu esti microbista. Uterul tau este cat o minge de fotbal bine umflata iar micutul tau se antreneaza de zor.

De acum si pana in cea de a 37-a saptamana, trebuie sa fii „cu ochii in patru’ la tot ce se intampla si sa surprinzi la timp un eventual travaliu prematur. (Daca iti recomandam asta, nu inseamna ca o sa se si intample. Nu trai sub teroare!)

Dureri care seamana cu cele menstruale, secretii vaginale abundente, sangerari cat de discrete, dureri de spate care „coboara’ pe picioare, contractii mai frecvente de 4 pe ora – iata cateva imprejurari in care trebuie sa-ti alertezi medicul.

Repetam: Nimeni n-o sa se supere, nimeni n-o sa te ironizeze, chiar daca va fi alarma falsa. Simptomele de travaliu prematur sunt privite cu cea mai mare seriozitate.

Ce trebuie sa faca mama
Sarcina poate sa produca neplaceri de ordin digestiv. Nu este vorba doar de hormonul numit progesteron care incetineste activitatea stomacului.

Relaxarea generala a muschilor se produce si la nivelul valvei aflate la intrarea in stomac, asa incat ea nu mai inchide cum trebuie stomacul.

Din acest motiv, continutul acid al stomacului ajunge in esofag. Are loc ceea ce se numeste reflux stomacal, la care contribuie si presiunea exercitata de uter asupra stomacului. Un remediu ar fi sa mananci cate putin, de mai multe ori pe zi. Dupa ce ai mancat, evita, pentru jumatate de ora, sa te asezi in pozitie culcata.

Ca sa-ti fie mai usor:
Daca sunteti aproape de a hotari numele copilului, ganditi-va la cateva aspecte:

  • Cum vor suna initialele copilului?
  • Ce diminutive i s-ar putea atribui pornind de la acest nume?
  • Cu ce rimeaza numele? Copiii sunt foarte creativi atunci cad vor sa glumeasca pe seama altuia.
  • Sigur va sti toata lumea sa-l scrie corect? Un nume scris gresit poate sa dea mare bataie de cap!
  • Numele impreuna cu unul, doua sau trei prenume nu devine prea lung? Deseori avem nevoie sa completam formulare in care un nume lung nu incape.

Ce poate sa faca tata
Te-ai putea interesa de drepturile tale ca proaspat tata. Si tu ai dreptul la un concediu parental imediat dupa nastere. Acesta trebuie sa fie de minim 5 zile lucratoare, in primele 8 saptamani dupa nasterea copilului.

Dar daca faci dovada ca ai urmat un curs de puericultura, concediul la care ai dreptul se majoreaza la 15 zile lucratoare. Gandeste-te ca aceasta inseamna trei saptamani in care prezenta si ajutorul tau sunt nepretuite!

Informeaza-te! Angajatorul este obligat nu numai sa-ti respecte, dar sa-ti si aduca la cunostinta toate drepturile.

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole