Saptamana 33

Ce face micutul?
Copilasul este tot mai roz si mai neted, pe masura ce grasimea se acumuleaza sub pielea lui.

Creierul s-a dezvoltat spectaculos in ultimul timp. Fizic vorbind, circumferinta lui s-a marit cu circa 1,5 cm numai in ultima saptamana! Se pare ca acum, in perioadele de somn, este capabil sa si viseze.

Timpul care a mai ramas de petrecut intrauterin este dedicat cresterii in greutate, acumularii de grasime, maturizarii plamanilor.

In cazul sarcinii multiple:
Daca marea aglomeratie nu le permite sa faca miscari prea ample, micutii sunt, totusi, activi, iar miscarile lor trebuie sa fie la fel de frecvente ca si ale copiilor singuri.

De acum, ai putea sa citesti in avans cu doua-trei saptamani, pentru ca la tine lucrurile merg mai repede pe final. La 37 de saptamani, gemenii sunt considerati ca fiind ajunsi la termen si mare minune ar fi sa nu se si comporte ca atare. Adica sa se nasca.

Cat de mare este copilasul tau? Copilul tau capata si in aceasta privinta individualitate. Nu toti copiii se nasc cu aceeasi greutate si aceleasi dimensiuni. In medie, in acest moment, lungimea poate fi intre 38 si 44 cm iar greutatea, intre 1400 – 1700 g.

Ce face mama?
S-ar putea sa te intebi cum o sa-ti dai seama cand „ti s-a rupt apa’. Daca in ultimele saptamani de sarcina, din cauza presiunii mari asupra vezicii urinare, se intampla sa elimini involuntari urina, te temi ca n-o sa poti deosebi una de alta.

In mod normal, lichidul amniotic nu are miros, nu are culoare.
Ruperea membranei sacului amniotic este, in sine, nedureroasa. Daca ceva doare, ar putea fi contractiile.
Daca esti la prima nastere, nu te panica.

Dureaza ore pana cand contractiile se intensifica si durerile devin puternice. Este suficient timp sa-ti anunti medicul, sa-ti iei bagajul si sa ajungi la spital. Daca esti la a doua nastere sau mai mult, oricum nu te mai sperii asa de usor.

Studiaza putin aspectul lichidului care curge, pentru ca medicul s-ar putea sa te intrebe daca pare sa aiba o culoare sau un miros, caz in care ar putea fi un semn de infectie.

Dar toate acestea se vor intampla, in mod normal, peste cateva saptamani.

Ce trebuie sa faca mama?
Este esential sa fii atenta la regimul alimentar. Cerintele copilului in materie de proteine si lipide sunt la cel mai inalt nivel din ultimele cateva saptamani, deci ai grija sa mananci echilibrat.

Ca sa-ti fie mai usor:
S-ar putea sa mai bazaie prin zona intrebarea: Mai sunt permise raporturile sexuale? Daca medicul nu interzice, atunci raspunsul este da. Numai ca a devenit ceva mai complicat… Va trebui sa fiti inventivi si sa va adaptati.

Ce poate sa faca tata?
Pregateste-te pentru ziua in care va trebui sa declari nasterea copilului la oficiul starii civile.
Competenta inregistrarii apartine primariei pe raza careia are loc nasterea. Inregistrarea trebuie facuta in termen de cel mult 15 zile de la nastere.

Actele necesare sunt:
1. certificat constatator al nasterii copilului, cu numar de inregistrare, semnat si parafat de medic;
2.actul de identitate al mamei(si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama);
3.certificatul de casatorie al parintilor, daca sunt casatoriti.

In cazul in care nu sunteti casatoriti, va trebui sa asteptati cateva zile, pana la externarea mamei, pentru ca este necesara declaratia de recunoastere data si semnata de ambii parinti, in fata delegatului starii civile; in aceasta declaratie va fi prevazut si numele de familie si prenumele pe care le va purta copilul.

Text: Mihaela Serea; Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile

Mai multe articole