Se transmite sau nu boala parodontală de la părinții la copii? Ce spune medicul stomatolog

Se transmite sau nu boala parodontală de la părinții la copii? Ce spune medicul stomatolog

Boala parodontală afectează aproximatiav 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 30 de ani. Afecțiunea se manifestă prin deteriorarea structurilor osoase care susțin și fixează dinții, din cauza dezechilibrului bacterian din cavitatatea orală.

Nu există încă un tratament pentru o stopa boala parodontală, dar ea poate fi ținută sub control prin intervenția periodică a medicul stomatolog.

În caz contrar, va duce în timp la  pierderea dinților sau chiar la afecțiuni asociate grave.

Din păcate, conform studiilor, boala parodontală poate fi transmisă de părinți și copiilor. Se pare că flora orală microbiană dulților este determinantă și în cea a copiilor.

„În familie împărțim totul: masa, tacâmurile, paharele, toaletele și, din păcate, și bacteriile. Flora orală microbiană a adulților s-a dovedit a fi determinantă și în flora microbiană a copiilor lor. De aceea, copiii adulților care suferă de boli parodontale sunt mai expuși îmbolnăvirii parodontale, chiar și în cazurile în care igiena copilului este tratată cu multă atenție.

Cum îi facem pe cei mici să scape de teama de dentist

Prin urmare, este foarte important ca, știind acest istoric în familie, toți membrii acesteia să fie monitorizați periodic de dentist și să se apeleze la mijloace de prevenție sau de tratament în fazele cât mai incipiente’, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
 
Boala poate afecta copiii încă din primii ani de viață

„A fost realizat recent un studiu care compară copii provenind din familii fără boală parodontală cu cei care provin din familii în care se regăsește această afecțiune. S-a descoperit că, la copiii care proveneau din familii cu boală parodontală, colonizarea bacteriană subgingivală a apărut la vârste mult mai mai fragede.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că, orice am face, acești copii vor dezvolta în timp boala parodontală, însă ar trebui să ne amintească permanent cât de importantă e igiena corectă și riguroasă și să mergem la consult atunci când apare cea mai mică problemă sesizată, de exemplu sângerarea gingiilor sau retracția acestora’, a adăugat medicul stomatolog.
 
Boala parodontală poate apărea și la copiii care au o igienă dentară riguroasă

Într-un alt studiu, a mai spus dentistul, s-a demonstrat că pacienții minori (cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani) cu istoric de boală parodontală agresivă prezentau cantități mai mari din bacteriile cele mai agresive care determină apariția bolii parodontale, chiar și în condițiile unei igiene foarte atente.
 
Mama ar fi transmițătorul dominant în familie

„Specialiștii vor derula următoarele studii și intenții de promovare a profilaxiei bolii parodontale pe femei însărcinate, întrucât părerile sunt că mama este mai pasibilă să fie transmițătorul dominant în familie.

Se speră ca, odată ce începem controlul și tratamentele aferente încă din perioada sarcinii, prevalența bolii parodontale la copiii celor cu istoric de parodontoză să scadă’, a încheiat medicul.

Mai multe articole