Cum îi facem pe cei mici să scape de teama de dentist

O dantură îngrijită este extrem de importantă pentru sănătate și, la fel cum este în cazul adulților, și copiii trebuie să meargă la dentist pentru controale de rutină. Dar cum îi convingem pe cei mici că vizita la cabinetul stomatologului nu este ceva de care ar trebui să se sperie?

Iată câteva sfaturi utile în acest sens, de la medicul stomatolog Adrian Mina:

„Știm că este important să mergi la dentist, dar chiar și adulții se pot simti inconfortabil în timpul controlului dentar anual. Dacă până și tu ești neliniștit, imaginează-ți cât de îngrijorat s-ar putea simți micuțul tău.

Din fericire, putem face din primele călătorii ale micuțului la dentist o experiență pozitivă.

  1. Obișnuiește-i cu atingerile la nivel dentar folosind cu o periuță moale sau cu un material special

Precum recomandă și Academia Americană de Pediatrie (AAP), părinții ar trebui să înceapă curățarea dinților bebelușului imediat dupa erupția primului dinte. Se poate realiza așadar ștergerea dintelui cu o bucată de tifon curat sau o cârpă umedă. Acest lucru nu numai că menține dintele curat, ci oferă o experiență senzorială pentru bebeluș. Astfel cei mici se pot obișnui cu un obiect care le curăță dinții și știu cum se simte să ai ceva lângă dinți. Pe măsură ce copiii cresc (peste varsta de 2-3 ani), îi puteți lăsa să se prefacă că spală dinții păpușii sau animalelor de pluș preferate sau se pot preface că se spală pe dinți pentru a-i pregăti pentru spălarea propriilor dinți în viitor.

  1. Du-i devreme la dentist

Este recomandat copiilor să aibă prima întâlnire stomatologică în termen de șase luni de la erupția primului dinte sau la vârsta de 12 luni. Oricare dintre aceste evenimente se întâmplă mai întâi. Vizita la dentist la această vârstă fragedă, nu numai că îi permite dentistului să evalueze starea dintelui sau a dinților, ci și obișnuiește copilul cu întâlnirile dentare din timp și face ca vizionarea dentistului să facă parte din rutina lui. Oferiți copiilor multă dragoste și sprijin atunci când vizitează medicul dentist, mai ales în timpul primei lor întâlniri. Țineți în brațe bebelușul sau mângâiați-l dacă se supără, oferiți cuvinte încurajatoare și liniștitoare copiilor mici nervoși. Pentru un sprijin suplimentar, cereți bebelușului sau copilului mic să aducă la exameniare o jucărie confortabilă, precum animalul de pluș preferat.

  1. Transformați plimbarea cu mașina, sala de așteptare și drumul spre casă într-o experiență distractivă

Cu copiii mici, cu cât puteți transforma activitățile sau treburile în jocuri, cu atât mai bine. Jucați jocuri auto care promovează abilitățile de comunicare spre și de la întâlnirea cu detinstul. Joacă de asemenea jocuri distractive în sala de așteptare. Lasă-l pe copilul tău să-și aducă jucăria preferată cu el pentru a o îmbrățișa dacă devine anxios sau pentru a o arăta dentistului în timpul programării. Vedeți dacă medicul dentist acordă copiilor o diploma sau un anumit tip de recompensă după programare. Dacă aveți propria diplomă făcută în avans sau aveți un anumit tip de recompensă dupa tratament, copiii pot percepe programarea ca fiind și mai distractivă!

  1. Vorbește despre dinții lor și despre dentist

Bebelușii nu vor înțelege la fel de multe despre vizitele la dentist, precum vor face copiii mici. Pe măsură ce copiii cresc, fă-i să devină interesați de dinții și de sănătatea dentară explicându-le cât de important este să te speli dinți în mod constant și să vezi medicul dentist. Citiți cărți despre dinți sau vizite la dentist. Jucați-vă de-a dentistul cu copilul sau lăsați-l să exerseze spălarea dinților pe un animal de pluș sau o jucărie pentru a ajuta la stimularea curiozității și a entuziasmului cu privire la viitoarea lor întâlnire cu medicul stomatolog. Dacă sunt entuziasmați de acest lucru, este mai probabil să aibă o experiență bună”, a explicat medicul dentist.

sursa foto – 123rf.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau