Până pe 11 septembrie, când e începe următorul an școlar, copilul tău e liber. Aveți la dispoziție mai mult de două luni în care să vă distrați și să vă relaxați, acasă sau în plimbări de tot felul.
Dar nu-i așa că intuiția de părinte exemplar îți „suflă’ că vacanța nu se poate rezuma doar la distracție? Perfect adevărat! E nevoie să-i planifici copilului activități care să-i țină mintea în priză.
La aceeași concluzie au ajuns recent mulți cercetători care analizează dezvoltarea copiiilor. Vacanța mare e un concept tipic culturilor occidentale. Cele trei luni de pauză totală de la școală presupun faptul că ai noștri copii întrerup brusc legătura cu activitățile care le antrenează mințile, din care au de învățat lucruri noi și care le stimulează imaginația și nevoia de cunoaștere.
Acest lucru e de neconceput în unele culturile asiatice, unde vacanțele sunt mai scurte. Ba chiar și în Statele Unite ale Americii există specialiști care recomandă scurtarea vacanței de vară la școlari.
În unele orașe americane, au apărut școli speciale care testează un nou model de structură a anului școlar, cu vacanțe mai scurte și activități educaționale pe toată durata vacanțelor. Concluziile lor de până acum? Copiii ajung la licee, apoi universități de top și au șanse mult mai mari să ajungă adulți realizați, cu job-uri de succes.
Desigur, nu poți schimba tu calendarul școlar. Ce poți face însă e să îi planifici copilului tău activități educaționale și distractive în același timp, pe durata verii.
În primul rând, printre plimbările voastre prin oraș, strecoară din când în când și câte o vizită la muzeu. Muzeele de științe naturale și de istorie sunt întotdeauna o idee foarte bună, potrivite pentru majoritatea grupelor de vârstă. Apoi, poți varia cu cele specializate: de aviație, de artă, literatură, tehnice etc.
Înainte să mergeți, cercetează calendarele muzeelor, multe dintre ele au activități speciale pentru copiii, unde învață jucându-se. Același lucru se aplică și când mergeți în plimbare, la noi, dar mai ales în afara țării. Informațiile noi îi vor deschide mintea. Mai mult, genul ăsta de activitate va construi între voi legături emoționale importante.
Apoi, ajută-l cu lecturile de vară. Cărțile sunt foarte importante în dezvoltarea completă și sănătoasă a copiilor. Dintre toate, enciclopediile sunt dintre cele mai potrivite, fiind și distractive, și educaționale. Conțin informații utile, prezentate într-un mod atractiv, și ilustrate astfel încât să-i stimuleze creativitatea.
Tocmai de aceea îți propunem seria „Prima mea enciclopedie’. Conține patru volume: Animale, Dinozauri, Insecte și Animale marine. Începând cu 27 iunie, le găsești săptămânal la chioșcul de ziare, împreună cu ziarul Libertatea, la prețul de 19,99 lei.
Fă-i cadou copilului tău seria „Prima mea enciclopedie’ și-ți va mulțumi peste ani. Mai mult, o să vă și distrați, descoperind și analizând împreună fiecare subiect din volumele propuse. Ești gata de cea mai frumoasă vară alături de copilul tău?