Siguranța copiilor de Halloween. Ce trebuie să știi

Fie că vrem sau nu să sărbătorim Halloween-ul, o sărbătoare importată ca multe altele, de multe ori noi, părinții, suntem nevoiți să ținem cont de ea pentru că, mai nou, ea se sărbătorește în grădinițe.

Așadar, cum cel mai probabil ne vom costuma copilul de Halloween, fie că așa ne dorim, fie că suntem nevoiți, este bine să ținem cont de câteva lucruri, esențiale pentru siguranța micuților noștri.

Costumele de Halloween

Din lipsă de bani sau de timp sau pentru că pur și simplu nu găsim altceva avem tendința să luăm ce ne cade în mână, gândindu-ne că oricum îl poartă o dată și gata. Este adevărat însă este bine totuși să ținem cont de câteva lucruri.

  • Materialul- este de preferat ca măcar căptușeala costumului să fie din bumbac. Dacă nu este posibil, putem să-i dăm copilului, mai ales dacă este foarte mic, un maiou de bumbac pe dedesubt.
  • Măștile- pot fi foarte periculoase. Pe lângă faptul că copiii mici s-ar putea speria de ele, pot reprezenta un pericol și pentru cei mai măricei. În primul rând trebuie să ne asigurăm că micuții au o bună vizibiltatea și să evităm astfel accidentele nedorite.
  • Părțile mici precum pietricele, paiete sau alte accesorii- dacă nu sunt bine prinse acestea pot fi un pericol pentru copiii mai mici de trei ani.
  • Baghetele de prințese, săbiile, sceptre, bastonele șamd.- trebuie să fim atenți la materialele din care sunt confecționate, să fie moi, nu dure și nici ascuțite.
  • Tema costumului- există riscul ca unii copii, mai ales la cei mai mici, să se sperie dacă sunt obligați să se costumeze în monștri, vrăjitoare, fantome. Dacă putem, este recomandat să vedem înainte de a cumpăra costumul ce reacție are micuțul când îl vede.

Facepainting-ul sau pictura pe față

De multe ori, pentru că din diverse motive nu putem să achiziționăm un costum pentru micuț de care să fim mulțumiți, avem tendința de a recurge la pictura pe față. Specialiștii avertizează însă că acest lucru poate fi periculos pentru pielea sensibilă a copiilor.

Dacă vrem totuși să pictăm copilul pe față, putem face asta ținând cont de câteva reguli:

  • Culorile pe care le folosim trebuie să fie pe bază de apă sau ulei, fără substanțe chimice periculoase adăugate, concepute special pentru facepainting. În caz contrar riscăm ca micuțul să se aleagă de Halloween cu o iritație de speriat cu adevărat.
  • Să fie ușor de înlăturat cu apă- nu vrem să frecăm fața micuților până se înroșește în niciun caz
  • Accesoriul recomandat pentru întinderea vopselei pe față este buretele. Pentru mai multă precizie poate fi nevoie de pensule, însă trebuie să avem grijă să fie din peri naturali, altfel, și în acest caz riscăm o iritație.
  • Nu este recomandat să folosim pentru copii produse de machiaj destinate adulților. Acestea conțin și ele substanțe care ar putea fi periculoase pentru pielea lor sensibilă.

Alimentele de Halloween

Jeleurile în formă de fantome, monștrii, vrăjitoare sau altele asemenea sunt o adevărată tentație pentru petrecerile de Halloween. Pe lângă faptul că multe dintre ele conțin o mulțime de aditivi, coloranți, conservanți și E-uri, sunt periculoase din cauza structurii gumate, existând riscul de înec. Acestea se pot lipi de cerul gurii iar copiii, mai ales cei mici, nu știu să se descurce într-un astfel de caz.

Riscul de înec există desigur și în cazul gumei de mestecat cu diverse arome sau bomboanelor speciale de Halloween.

Așadar este bine ca în cazul în care le permitem totuși copiilor să consume aceste dulciuri să avem grijă să fie supravegheați.

Citește și: Topul alimentelor cu care cei mici se îneacă frecvent

Text: Alina Serea

Mai multe articole