Marea majoritate a cazurilor de tuse sunt produse de infectii de natura virala. Indiferent de cauza, medicul este cel care trebuie sa prescrie tratamentul dupa un consult amanuntit.
Episoadele ocazionale de tuse, care au loc in timpul zilei, dupa o activitate in aer liber (si rece) sau dupa o pulverizare cu un parfum de casa, nu trebuie sa te alarmeze.
La bebelusi si copii mici, tusea poate fi cauzata de secretii nazale prost aspirate si care, acumulate, pot produce chiar si varsaturi.
Tusea usoara, discontinua dar productiva, insotita sau nu de alte simptome (febra, ochi lacrimosi, secretii nazale), este specifica afectiunilor bronsice.
Tusea seaca, in reprize de 15-20 de minute, poate fi cauzata de infectia cu pertusis si parapertusis, microb care cauzeaza tusea convulsiva si impotriva caruia exista un vaccin.
Tusea aparuta dupa un efort poate fi indiciul unui astm bronsic, in timp ce tusea de dimineata poate fi urmarea acumularii de secretii pe timpul intregii nopti.
Si inhalarea de corpi straini poate cauza accese de tuse – si acesta poate fi motivul pentru care un copil mic sanatos incepe brusc sa tuseasca si are dificultati de respiratie.
Citeste continuarea in revista BABY – noiembrie.