Copilăria este o perioadă dificilă din punct de vedere sanitar. Copiii sunt sensibili la multe virusuri și bacterii, pentru că sistemul lor imunitar este în formare. În plus, durează ani până își însușesc complet noțiunile de igienă. Există multe boli infecțioase sau de altă natură care pot afecta copiii, însă unele au o prevalență mai mare. Chiar dacă vaccinurile au dus la eradicarea anumitor boli la noi în țară și au limitat răspândirea altora, există încă numeroase afecțiuni care îți pot afecta copilul. Cele contagioase au, evident, cea mai mare răspândire. Descoperă în continuarea 3 dintre ele și află lucruri importante despre modul lor de manifestare, tratament și prevenție!
- Boala gură-mână-picior
Manifestări
Boala gură-mână-picior este cauzată de un enterovirus cum ar fi coxsackievirus sau enterovirus 71 [3]. Afectează în special copiii, dar poate apărea la orice vârstă. Debutul bolii este marcat de febră, dureri de gât, apetit scăzut și senzație de oboseală. La 1-2 zile de la debutul bolii apar leziuni la nivel oral. Acestea apar ca niște pete mici roșii, apoi evoluează în ulcerații. Se dezvoltă apoi erupții cutanate și pe tălpi, palme, degete și, uneori, pe fese, scalp sau în alte zone ale corpului.
Tratament
Nu există tratament pentru această afecțiune. Simptomele pot fi însă ameliorate cu anumite medicamente prescrise de medic ori ape de gură analgezice. De obicei, vindecarea are loc după 7-10 zile [1]. Este important ca cel mic să stea izolat mult timp, pentru că virusul poate rămâne în organism câteva săptămâni și se transmite ușor, prin salivă, mucus nazal, fecale și alte fluide. De asemenea, pentru a evita deshidratarea din cauza febrei, asigură-te că oferi destulă apă copilului!
- Scarlatina
Manifestări
Scarlatina este o afecțiune cauzată de bacteria Streptococcus A. În general, afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani [2]. Se manifestă printr-o erupție de culoare roșie, care acoperă mare parte din corp. De asemenea, produce febră și faringoamigdalită acută, care face ca limba să capete culoarea roșie. Erupția dispare după o săptămână și este urmată de o descuamare ușoară a pielii. Se transmite prin aerosoli și contact cu secrețiile respiratorii ale unei persoane purtătoare de streptococ sau cu pielea unei persoane bolnave de impetigo [2].
Tratament
Scarlatina se tratează cu antibiotice prescrise de medic. Acesta poate prescrie și medicamente pentru febră și disconfortul resimțit în gât. Este important ca cel mic să rămână izolat încă 1-2 zile de la încetarea tratamentului, pentru a nu transmite boala. Cazurile netratate rămân contagioase 10-21 de zile [2].
- Varicela
Manifestări
Varicela este o boală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian. Răspândirea virusului se face pe cale aeriană, prin contactul cu pielea și alimente ori băuturi contaminate. Varicela se manifestă prin febră și erupții cutanate roșiatice, dar și prin senzație de slăbiciune, lipsa apetitului, migrene, dureri musculare și inflamații la nivelul gâtului. Pete roșii noi apar zilnic, timp de o săptămână. Boala se poate transmite cu 1-2 zile înainte de erupție și până când blisterele se usucă [4].
Tratament
Varicela se vindecă de la sine, în 5-7 zile, dar în unele cazuri poate produce complicații periculoase, care pot pune în pericol viața [4]. Și adulții care nu au făcut varicelă sau nu sunt vaccinați pot face forme de varicelă, care sunt, de obicei, mai severe. Medicul prescrie medicamente antivirale și care atenuează simptome ca febra sau pruritul [4]. Este important ca bolnavul să nu se scarpine, pentru a evita infectarea blisterelor. Copilul trebuie să rămână acasă până la vindecare. Varicela se poate preveni prin vaccinare.
Bolile contagioase ale copilăriei pot trece fără urmări, dar pot provoca și complicații severe. Mergi la medic când copilul tău contactează o afecțiune!
Surse:
- https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/signs-symptoms.html;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/diagnosis-treatment/drc-20377411;
- https://www.webmd.com/parenting/childrens-illnesses-which-ones-contagious;
- https://www.webmd.com/children/what-is-chickenpox.
Sursa foto: https://www.pexels.com/