Sursa foto: Shutterstock.com
Bolile virale sunt cauzate de virusuri care pătrund în organism și se multiplică. În funcție de virus, afecțiunile pot fi ușoare sau severe și pot necesita tratamente diferite [1].
Chiar dacă infecțiile virale afectează persoanele de orice vârstă, cele mai numeroase cazuri apar în rândul copiilor. Este recomandată programarea pentru o consultație de specialitate dacă cel mic prezintă simptome îngrijorătoare sau orice abateri de la normal.
Citește în continuare articolul de mai jos pentru a afla despre câteva boli virale care pot afecta copiii, pentru a fi mai bine informat despre sănătatea celui mic și pentru a observa mai ușor orice potențiale schimbări!
4 boli virale întâlnite des în rândul copiilor
Având în vedere numărul mare și divers de virusuri, bolile cauzate de acestea pot afecta sistemul respirator, sistemul nervos central, pot cauza erupții cutanate și multe altele [2]. Chiar dacă una dintre cele mai cunoscute infecții virale este gripa, există însă și alte afecțiuni des întâlnite în rândul copiilor cum ar fi:
Roseola Infantum
Roseola Infantum este o infecție virală comună care afectează copiii până la vârsta de 3 ani. Aceasta se mai numește și „a șasea boală a copilăriei' și este provocată de infectarea cu virusul herpetic uman de tip 6 sau de cel de tip 7.
Infecția se manifestă de obicei prin febră care durează de regulă 3 sau 5 zile și erupții cutanate care apar după dispariția febrei. Erupția începe, de cele mai multe ori, de la nivelul pieptului și se extinde apoi spre abdomen, spate, gât și brațe.
Chiar dacă nu există tratament specific, majoritatea copiilor tind să își revină după o săptămână de la apariția febrei. Cu toate acestea, se poate discuta cu medicul specialist pentru a primi tratament pentru ameliorarea simptomelor prezentate, cum ar fi febra sau durerea [3].
Bronșiolita
Bronșiolita este o infecție virală caracterizată prin îngustarea căilor aeriene, rezultând astfel la apariția dispneei (greutate în respirație).
Această boală apare cel mai des în rândul copiilor sub 2 ani, atât în timpul iernii, cât și în prima parte a primăverii.
Semnele și simptomele acestei afecțiuni virale sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau răcelii și includ printre altele:
- congestie nazală;
- tuse;
- greutate în respirație.
Dacă simptomele sunt severe sau există schimbări adiționale cum ar fi învinețirea buzelor sau dificultate la înghițire, atunci trebuie contactat medicul specialist sau serviciile medicale de urgență [4].
Eritem infecțios sau boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți este o afecțiune virală a copilăriei, cauzată de infecția cu parvovirusul uman B19.
Afecțiunea poartă această denumire din cauza erupțiilor cutanate care apar la nivelul obrajilor, însă poate prezenta și alte simptome adiționale, cum ar fi durere de cap, febră și rinoree.
Chiar dacă infecția este de obicei ușoară la copii, ea poate duce la complicații severe în rândul persoanelor cu anemie sau cu sistem imunitar slăbit.
În funcție de gradul de sănătate al copilului, medicul va alege opțiunea terapeutică cea mai bună pentru a reduce simptomele și pentru a preveni eventuale complicații [5].
Amigdalita
Amigdalita este o altă boală virală a copilăriei, chiar dacă poate fi întâlnită și în rândul adulților.
Această infecție afectează amigdalele din spatele gâtului și se poate manifesta prin dificultate la înghițire, febră, durere în gât, tuse etc.
De obicei, simptomele dispar după 3 sau 4 zile, timp în care medicul poate recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor prezentate.
Numeroase boli virale pot fi întâlnite în rândul sugarilor și copiilor. Chiar dacă multe dintre ele sunt infecții ușoare, trebuie reținut că sistemul imunitar al celui mic nu este complet dezvoltat până la vârsta de 7-8 ani [7], ceea ce înseamnă că unele simptome pot fi severe.
Discută cu medicul specialist dacă cel mic prezintă simptome îngrijorătoare sau orice abateri de la normal, pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător!
Referințe:
- Differences between Bacterial and Viral Infection.’ Healthdirect, Healthdirect Australia, www.healthdirect.gov.au/bacterial-vs-viral-infection. Data accesării: 23.10.2022
- Tesini, Brenda L. Overview of Viral Infections in Children – Childrens Health Issues.’ MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/overview-of-viral-infections-in-children. Data accesării: 23.10.2022
- Roseola.’ Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/roseola/symptoms-causes/syc-20377283. Data accesării: 23.10.2022
- Bronchiolitis: Causes, Symptoms & Treatments.’ Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8272-bronchiolitis. Data accesării: 23.10.2022
- Parvovirus Infection.’ Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parvovirus-infection/symptoms-causes/syc-20376085. Data accesării: 23.10.2022
- NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/tonsillitis/. Data accesării: 23.10.2022
- Kloc, Małgorzata, et al. Development of Child Immunity in the Context of Covid-19 Pandemic.’ Clinical Immunology (Orlando, Fla.), Elsevier Inc., www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293525/. Data accesării: 23.10.2022