6 aspecte care influențează calitatea somnului

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/M95SWsUIXTE

Somnul este unul dintre factorii fără de care nu am putea supraviețui, pentru că acesta influențează foarte mult modul de comportare al organismului. Dincolo de a dormi efectiv, este importantă și calitatea efectivă a somnului. Atunci când nu ne odihnim corect și suficient poate fi destul de greu să facem față provocărilor zilnice. Iată care sunt aspectele ce pot influența calitatea somnului și odihna de care beneficiază organismul uman.

Salteaua influențează odihna 

O saltea potrivită asigură o bună calitate a somnului, deoarece oferă suportul necesar relaxării musculaturii și a oaselor. Este important să alegi saltele pentru pat care să ofere atât confort, cât și o susținere foarte bună la nivelul coloanei, pentru că în caz contrar durerile pot afecta calitatea somnului.

Este recomandat ca salteaua să fie aleasă în funcție de afecțiunile de care suferi, acest lucru implicând și tipul fermității saltelei. O saltea prea moale s-ar putea să nu îți asigure suportul dorit, la nivelul spatelui, iar o saltea prea tare ar putea să mențină corpul într-o poziție mult prea rigidă, afectând astfel odihna. 

Perna îți poate asigura odihna dorită

O pernă calitativă poate ajuta în vederea asigurării calității somnului deoarece aceasta susține zona cervicală a corpului, necesară în timpul perioadei de odihnă. Ca și în cazul saltelei, o pernă prea moale nu va oferi suport, iar o pernă prea tare poate produce disconfort, așa că va fi nevoie de o probare efectivă a produselor pentru a stabili care este cea mai bună pernă pentru dormit. 

Dispozitivele mobile înainte de culcare influențează calitatea somnului

Specialiștii au arătat că folosirea telefoanelor mobile sau a tabletelor înainte de culcare influențează foarte mult somnul, deoarece acestea stimulează organismul. Se recomandă așadar ca folosirea televizorului, a laptopului sau a telefonului mobil să nu se facă înainte de culcare, ci cu circa două ore înainte, pentru a-i permite organismului să intre în starea potrivită pentru somn. 

Consumul de cofeină seara influențează ora de culcare și somnul

Deși multe persoane afirmă că pot consuma cafea sau băuturi energizante înainte de culcare fără a le fi afectat ritmul circadian, în realitate există o relație bine stabilită între acestea și calitatea somnului. 

Este recomandat ca înainte de culcare să nu se consume băuturi pe bază de cofeină, pentru că acestea sunt stimulante pentru organism și îl obligă pe acesta să se afle într-o stare de alertă continuă. 

Lenjeria de pat influențează somnul

Dacă iubești senzația așternuturilor curate, proaspăt așezate pe pat, atunci ar trebui să știi că de fapt fiecare celulă a corpului tău se bucură de acest lucru. Senzația plăcută pe care o oferă așternuturile se resimte la nivelul întregului organism, care percepe confortul ca pe o pregătire pentru o binemeritată odihnă. 

Amenajează așadar patul folosind lenjerii de calitate, de preferat din materiale naturale, care să permită aerisirea pielii fără să păstreze umiditatea și transpirația. 

Materiale precum inul sau bumbacul sunt deosebit de potrivite pentru amenajarea zonei de dorit, așa că poți alege unul dintre aceste materiale pentru o senzație sporită de confort.

Draperiile contribuie la un somn odihnitor

Deși în prezent sunt mai puțin folosite, draperiile sunt o metodă bună de a bloca lumina dimineții sau lumina emisă de iluminatul stradal. Se pot folosi de asemenea și perdelele care filtrează lumina, pentru că unele tipuri sunt create special în acest sens. Lumina inhibă producția de melatonină, adică hormonul somnului, iar întunericul stimulează această producție.

Calitatea somnului ne ajută să facem față taskurilor zilnice și să reacționăm cât mai bine în perioadele stresante sau cu niveluri ridicat de muncă. Având în vedere fiecare dintre aspectele discutate anterior este simplu să te bucuri de un somn calitativ, care să te ajute să fii în fiecare zi în formă maximă.

Mai multe articole