6 manifestări mai puțin plăcute în timpul unei sarcini

Sursa foto: www.pexels.com 

Să dai viață unui bebeluș perfect, să experimentezi miracolul maternității – e o aventură minunată! Dar există și lucruri mai puțin plăcute în timpul sarcinii, lucruri despre care nu prea îți vorbește nimeni și pe care suntem pregătiți să ți le dezvăluim în acest articol.

Grețurile matinale

Da, de acord, nu sunt tocmai o surpriză, dar știai că la unele persoane, ele pot fi atât de intense încât le împiedică să se hrănească și să se hidrateze? În aceste cazuri extreme este necesară spitalizarea și tratarea parenterală a gravidei, până la reechilibrare.

De cele mai multe ori, însă, un ceai de ghimbir și niște gustări sărate sunt suficiente pentru a te face să te simți mai bine. Un aport adecvat de alimente menține glicemia în limite normale și reduce amețelile din timpul sarcinii. Poți evita și mirosurile puternice, iar asta ne duce la punctul următor.

Sensibilitatea la mirosuri

Se pare că această creștere a sensibilității la mirosuri are legătură tot cu schimbările hormonale caracteristice sarcinii. Dar asta nu face lucrurile mai ușoare sau mai plăcute, pentru că vei detecta cu mai multă acuratețe o mulțime de mirosuri, și nu toate plăcute.

Sensibilitatea la mirosuri nu înseamnă numai că vei percepe mirosurile cele mai discrete, ci și că parfumul tău preferat poate deveni, deodată, de nesuportat.

Balonare și constipație

Sarcina vine la pachet cu o creștere a concentrației unui hormon denumit progesteron care are abilitatea de a reduce motilitatea tubului digestiv, încetinind tranzitul intestinal și oferind organismului mai mult timp pentru a absorbi substanțele nutritive.

Din păcate, există și un efect mai puțin plăcut al acestui proces. Alimentele petrec mai mult timp în intestin și au timp să fermenteze, generând gaze și determinând balonare. 

Cum cantitatea de apă care se absoarbe din intestin este mai mare, fecalele sunt mai uscate și intervine constipația.

Sensibilitatea sânilor

Modificările la nivelul sânilor apar încă înainte de a face primul test de sarcină, iar această sensibilitate exacerbată va persista pe durata celor 3 trimestre. 

Pentru unele femei, această modificare nu reprezintă o neplăcere, ci dimpotrivă, contribuie la o mai bună stimulare sexuală. Pentru altele este atât de deranjantă încât alegerea unui sutien sau a unei bustiere pe care să o tolereze este dificilă. 

Incontinența urinară 

Probabil că te-ai gândi că incontinența urinară este doar pentru bătrâni. Ei bine, nu. Presiunea pe care o exercită bebelușul asupra vezicii urinare și noul echilibru hormonal au un impact clar asupra abilității de a controla sfincterele, astfel că efortul sau hohotele de râs se pot asocia cu pierderi involuntare de urină. Efortul din timpul nașterii vaginale poate accentua simptomele.

Din fericire, exercițiile Kegel practicate regulat pot preveni acest disconfort înainte de naștere și pot minimiza riscul de apariție după naștere. După un interval de timp adecvat recuperării, incontinența urinară postpartum dispare de la sine. 

Sexul e diferit

Unele femei spun că sexul în sarcină e fantastic și că nu au avut niciodată un asemenea apetit sexual. Alte viitoare mame mărturisesc că libidoul lor a fost la pământ pe toată durata sarcinii.

Indiferent de care parte a baricadei te situezi, este absolut normal. Intimitatea în cuplu poate fi atinsă și altfel decât făcând sex, iar o perioadă în care explorați aceste metode alternative va suda și consolida și mai bine cuplul. 

Sarcina e o perioadă pe care majoritatea femeilor o consideră minunată. Dacă nu te numeri printre ele, nu te simți vinovată: nu ești singura! E o perioadă în care te confrunti cu o mulțime de schimbări, dar care se vor termina relativ curând, cu un …bebeluș!

Mai multe articole