6 motive pentru care apar cearcănele la copii

Cearcănele se întâlnesc atât la adulți, cât și la copii și se prezintă sub forma unor semicercuri de culoare roșu, violet, maro sau negru sub ochi. În cazul adulților, ele apar de regulă de la oboseală, insomnie, stres sau alimentație proastă. Când se întâlnesc la copii, ele devin o sursă de îngrijorare pentru părinți. 

Înainte de toate, trebuie să reținem că pielea din jurul ochilor este subțire și mai sensibilă decât alte părți ale feței, astfel că nu poate acoperi complet țesutul moale și vasele de sânge. De reținut și că cearcănele sunt mai vizibile la persoanele cu piele deschisă la culoare.

Cearcănele la copii nu trebuie ignorate. Ține cont că, medicul pediatru poate să pună un diagnostic și să ofere tratamentul adecvat pentru copilul tău. Despre posibile cauze care determină apariția cearcănelor îți vom vorbi în acest articol. 

6 motive pentru care apar cearcănele la copii

1. Oboseala sau lipsa de somn – și copiii pot avea o noapte mai proastă sau pot să se confrunte cu oboseală, ca urmare a unei schimbări de program, a unor zile aglomerate sau în urma unor călătorii lungi. Totodată, expunerea la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare este un factor dăunător ce poate provoca apariția de cearcăne la copii. Ca și la adulți, lipsa unui somn odihnitor va determina prezența cearcănelor.

2. Congestia nazală – congestia nazală înseamnă inflamarea și înfundarea nasului. Cauza o reprezintă inflamația țesuturilor, ca urmare a dilatării vaselor de sânge. Aceste vase inflamate sunt rezultatul unei răceli, stări gripale sau a unei alergii. Prin urmare, modul în care apar cearcănele are legătură cu faptul că vasele de sânge oculare comunică cu cele nazale. Atunci când drenajul sângelui nu se mai realizează în mod corespunzător în spațiul din jurul ochilor, apar cearcănele. În plus, un nas înfundat poate afecta capacitatea de a avea un somn bun, un alt factor pentru apariția cearcănelor.

3. Slaba circulație a sângelui – sistemul circulator este responsabil cu pomparea sângelui încărcat cu oxigen și nutrienți în întregul organism. Pielea din jurul ochilor este mai subțire decât în alte zone ale feței, astfel atunci când nu există suficient oxigen în fluxul sangvin, sângele capătă o nuanță mai închisă, care se distinge în zona ochilor sub formă de cearcăne.

4. Deshidratarea – dacă cel mic nu bea suficient de multă apă, pielea din jurul ochilor devine ternă și pare mai subțire, astfel că țesutul închis la culoare și vasele de sânge devin vizibile la nivelul tegumentului [1]. Cauzele deshidratării la copii pot fi diverse, de la un aport zilnic insuficient de lichide, la vărsături sau diaree. Febra și transpirația excesivă sunt factori care agravează deshidratarea.

5. Genetica – dacă în familia voastră mai sunt membrii care au cearcăne, fără manifestarea altor simptome, poate înseamna că în cazul copilului este vorba de o moștenire genetică [1]. Dacă suspectezi că este alta cauza, adresează-te medicului pediatru. Factorul genetic joacă un rol important, influențând nu doar trăsăturile fizice ale copilului, ci și personalitatea, inteligența și sănătatea fiecăruia.

6. Anemia – atunci când nu există suficient fier în regimul alimentar apare anemia feriprivă (indiferent de tipul de anemie, înseamnă că organismul nu are suficiente globule roșii). Un nivel scăzut de fier în organism înseamnă o slabă alimentare cu sânge oxigenat la nivelul pielii, inclusiv sub ochi. Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Cantitatea de fier de care are nevoie o persoană depinde de vârstă și sex. Încurajează-ți copilul să mănânce mai multe alimente bogate în fier (carne, ficat, pește, fructe de mare, legume, zarzavaturi). 

Dacă cearcănele copilului sunt însoțite de alte simptome sau sunt persistente, discută cu medicul pediatru, pentru a putea pune un diagnostic. Nu ezita să îi adresezi orice întrebare legată de îngrijorările tale. Totodată, asigură-te că cel mic nu petrece timp îndelungat în fața ecranelor, are un somn de minim opt ore pe noapte, un regim alimentar echilibrat și se hidratează corespunzător.

Referințe:

1. Webmd.com. What to Know About Dark Circles Under a Childs Eyes. 2022, https://www.webmd.com/children/dark-circles-under-eyes-in-child. Accesat în data de 25 noiembrie 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe articole