7 simptome rusinoase in sarcina si cum le poti preveni si face fata

In pozele artistice poti vedea burtici, poti vedea femei stralucind a maternitate, insa niciodata nu vei vedea aceste simptome rusinoase din timpul sarcinii. Ele sunt la fel de caracteristice perioadei de sarcina cum e si burtica, motiv pentru care ar fi bine sa stii care sunt din timp, pentru a le putea preveni si a te simti cat mai bine pe parcursul celor 9 luni.

7 simptome rusinoase in sarcina si cum le poti preveni si face fata

Balonarea si flatulenta

Sarcina schimba drastic nivelul hormonilor din corp, iar dintre toate simptomele care pot aparea, balonarea este poate cea mai incomoda.
Nu doar ca te balonezi dar, pe masura ce sarcina creste si copilul apasa pe intesine, e probabil sa elimini gazele fara sa mai te poti controla.
Cum previi balonarea si situatiile rusinoase?
Cu exercitii fizice usoare, dar regulate, iti imbunatatesti tractul intestinal si previi balonarea.

Produsele lactate mai pot cauza si ele balonare si flatulenta in timpul sarcinii, motiv pentru care e recomandat sa le eviti sau macar sa le consumi doar in zilele in care poti sta acasa.

Incontinenta urinara

Nu putine sunt femeile care, pe parcursul sarcinii, au parte de accidente: stranuta si, din greseala, isi relaxeaza pentru o fractiune de secunda si vezica.

Majoritatea femeilor insarcinate care au parte de incontinenta urinara pierd doar cateva picaturi de urina cand stranuta, tusesc sau rad, insa tot poate fi extrem de jenant.
Cum poti evita aceste accidente rusinoase dar absolut banale? Mergi mai frecvent la baie si poarta absorbante subtiri, de zi, care sa te protejeze in caz de mici scapari.

Parul facial

Mai toate femeile insarcinate sunt incantate din cale afara ca urmeaza sa aiba un par bogat si stralucitor, ca niciodata.

Insa hormonii nu afecteaza doar parul de pe cap, si te poti trezi cu par pe sani, pe abdomen sau chiar pe fata, moment in care apare groaza.

Situatia este una temporara si poate fi tinuta sub control in mod clasic, prin epilare cu ceara sau cu penseta.

Tratamentele cu laser in aceasta perioada sunt contraindicate.

Mirosurile corporale

Unele femei insarcinate dezvolta un simt al mirosului, ceva demn de puterile unor super-eroi.
Asta poate dezvolta un dezgust fata de anumite mancaruri cu miros puternic, precum pestele, fructele de mare sau chiar puiul prajit.

Dintre aceste femei, unele incep sa isi simta propriul miros intim, mai ales spre finalul sarcinii, cand secretiile pot deveni mai abundente.

Unele viitoare mamici sunt chiar disperate de situatie si umbla cu servetele umede peste tot unde merg, avand impresia ca miros puternic si ca toti cei din jur simt asta.

In realitate, daca ai fost la medic si nu ai nicio problema ginecologica, in mod cert mirosul il simti doar tu.

Hemoroizii

Din nefericire, hemoroizii sunt aproape o certitudine cand vine vorba de sarcina, si toate mamele au trecut prin asta.

Ei vin la pachet cu constipatia si incercarile repetate de a avea scaun.
Pentru a diminua acest simptom, este indicat sa eviti constipatia sau sa o tratezi, incluzand cat mai multe alimente bogate in fibre in dieta zilnica.
Pentru disconfortul resimtit, exista creme speciale antiinflamatorii pe care le poti aplica local si care te vor ajuta sa te simti mai bine.

Acnee

Cosuri si chiar eruptii iti pot aparea pe fata in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, cand hormonii o iau razna.
Multe creme anti-acneice sunt interzise in sarcina, insa exista alte tratamente pe care le poti administra, cu acordul medicului.

Probleme de intimitate

Cresterea in greutate te poate face sa te simti mai putin atractiva, mai ales in preajma sotului sau a partenerului.
Daca nu comunici eficient, aceste probleme pot deveni mai serioase. In aceasta perioada ajuta enorm ca partenerul sa fie cat mai intelegator cu putinta, sa sprijine viitoarea mama, dar mai ales sa se abtina de la comentarii (fie ele si in gluma) care ar putea face partenera sa aiba o stima de sine si mai scazuta.

Sursa: webmd.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole