Adevăratul motiv pentru care televizorul nu e bun pentru copii

‘Cărțile sunt bune, televizorul și computerul sunt rele!’ – în general vorbind, cam așa rezumăm lucrurile. Știm în teorie asta, așa cum știm și că trebuie să consumăm 5 porții de fructe și legume pe zi și să facem cel puțin 30 de minute de mișcare. Lăsând la o parte generalizarea, sigur că există și programe de televiziune educaționale, concepute cu ajutorul psihologilor și specialiștilor.  Și pentru fiecare exemplu de desen animat violent în imagini și limbaj există alte 10 variante de animații din care copiii noștri chiar învață lucruri bune. Și atunci, de ce televizorul este ‘rău’?

 

Nu numai pentru că îl folosim pe post de bonă, să le dăm o ocupație copiilor sau pentru că îl folosim abuziv… Asociația Pediatrilor Americani îi sfătuiește pe părinți să nu-și lase copiii în fața televizorului dacă nu au împlinit 2 ani și chiar și după această vârstă, să nu depășească 30 de minute – o oră de vizionare tv pe zi. Deși experiențele educaționale pe care le oferă televizorul nu mai pot fi contestate, specialiștii insistă asupra faptului că un copil învață în primul rând din interacțiunea cu părintele și cu cei apropiați. Asta îl ajută să-și dezvolte limbajul mult mai rapid decât urmărind un program tv și îl învață valori pe care nu le poate deprinde la fel de ușor din lumea desenelor, chiar dacă în aparență, aceasta vorbește pe înțelesul lui.

Studiile arată că preșcolarii care se uită la televizor au parte de foarte puțină interacțiune cu părinții. Chiar dacă aceștia le sunt alături când se uită la televizor, fac puține comentarii, spre deosebire de momentele pe care un copil le petrece cu părintele care-i citește o carte, de exemplu. Iar atunci când părintele comentează, ceea ce spune nu are legătură cu ce spune copilul și îl lipsește pe aceasta de oportunitatea de a învăța.

Într-un top al modalităților prin care copilul poate învăța lucruri noi se situează pe primul loc cărțile, spun specialiștii, pe al doilea  – jucăriile, și abia pe un distant loc 3 ar fi televizorul, deși acesta este pe primul loc ca fascinație pentru copii.

Nici copiii mai mărișori nu ar trebui să depășească 1 oră de uitat la televizor pe zi. Dacă cel mic și-a făcut (cu ajutorul tău…) un obicei din a se uita prea mult la tv, citește aici cum îl poți dezobișnui. 

Mai multe articole