Camera copilului nu este doar un spațiu de somn şi odihnă este şi o zonă de joacă, meditaţie şi studiu. Amenajarea camerei copilului este o preocupare importantă pentru părinții ce îşi doresc să ofere micuţilor un mediu optim pentru explorare și dezvoltare. Tot mai multe cupluri aleg stilul Montessori deoarece încăperile astfel organizate sunt sigure şi oferă copiilor un plus independență faţă de amenajările în stil tradițional, clasic ori modern.
Ce înseamnă amenajarea în stil Montessori?
Înainte de a descoperi ideile de amenajare propuse designerii echipei Atelierulzazu.ro, să vedem care sunt principiile de amenajare Montessori şi care sunt avantajele acestora.
Principiile Montessori susțin independența copilului din primii ani de viață. Corpurile de mobilier sunt gândite să fie accesibile micuţilor, să fie exploatate în deplină siguranţă. Se pune accent pe poziționarea corpurilor de mobilier, acestea trebuie să fie la nivelul micuţilor, dar şi pe asocieri coloristice și calitatea a materialelor. Paturile joase, cu gărduleţe de protecţie şi sistemele de organizare la vedere sunt elemente cheie. Oglinzile situate la nivelul copiilor şi rafturile deschise sunt alte detalii ce completează perfect încăperi amenajate în acest stil. Toate elementele integrate în încăpere sunt importante, de la paturile Montessori din lemn masiv, la covoarele pufoase sau variantele realizare din plută, toate au rol estetic şi funcţional.
Avantajele amenajărilor în acest stil sunt numeroase, de la cele legate de siguranţă, la cele ce ţin de dezvoltarea fizică, emoțională şi psihică a micuţului. Într-o astfel de încăpere copilul poate începe descopere lumea, în siguranţă, din primele luni de viaţă. Un pat Montessori oferă copilului care merge de-a bușilea posibilitatea de a cerceta încăperea în siguranță, fără a exista risc ca acesta să cadă de la înălțime. Mobilierul deschis oferă bebelușului aflat în primul an de viață oportunitatea de a se juca şi a-şi organiza singuri maşinuţele, plușurile sau cuburile de construcție. Stilul Montessori se bazează şi pe explorare senzorială, de aceea în interiorul încăperilor se recomandă integrarea de materiale naturale, precum lemn masiv, lână sau alte texturi ce stimulează simțul tactil al micuţului.
Iată 10 idei de amenajare Montessori, recomandate de Atelierulzazu.ro
Amenajare cu pat căsuţă Montessori cu sertare în culori pastel
Încăperea copilului în care este integrat un pat Montessori din lemn masiv jos poate fi soluţia ideală în tranziția de la pătuţul de bebeluşi la cel de preadolescent. O astfel de variantă vine cu estetică distinsă, funcţionalitate ridicată, datorită sertarelor accesibile și ajută la crearea unui mediu perfect echilibrat. O comodă cu rafturi deschise, o măsuţă cu scaune joase şi un covor pufos sunt elementele care întregesc o amenajare ideală pentru micuţii preşcolari. Aceste detalii vor satisface necesarul de mişcare şi vor provoca senzorial micuţii. Culorile pastel, roz, bleu și cele neutre – gri, bej – combinate cu alb vor ajuta la crearea unei încăperi echilibrate pentru o micuţă domnişoară.
Camera de copil școlar Montessori situată mansardă
Mansarda poate pune provocări când vine vorba de compartimentare şi organizare, însă această zonă poate deveni locul de somn, joacă şi odihnă al copilului. Datorită formelor atipice mansarda necesita montarea de mobilier realizat la comandă. Paturile Montessori sunt ideală în astfel de amenajări şi nu doar din pricina funcţionalităţii ridicate, dar şi a esteticii deosebite. Patul cu gărduleţ de protecţie poate deveni, pe lângă spaţiu de odihnă şi scena de joacă pentru micuţi. Astfel de corpuri sunt, de obicei, prevăzute şi cu lăzi pentru depozitare funcțioale, însă pot fi completate de rafturi deschise cu aspect de geam, ce vor ajuta la dezvoltarea imaginaţiei copiilor. Într-o astfel de încăpere pot fi montate și rafturi deschise completate de mese de joacă, în cazul în care micuţul frecventează grădiniţa sau un birou, dacă rezidentul este elev de şcoală.
Camera Montessori pentru frați
O cameră în stil Montessori ocupată de doi frăţiori poate fi conturată în jurul patului căsuţă în formă litere L. O astfel de construcţie oferă, pe lângă spaţiu de odihnă şi depozitare, şi zona cu rafturi deschise de organizare a obiectelor personale. Culorile neutre specifice acestui stil de amenajare pot fi echilibrate de nuanțe pastel, astfel dacă patul este alb cu inserții din lemn natur, perdele şi accesoriile textile ce vor completa încăperea pot fi albastru pastel sau turcoaz. Încăperea astfel amenajată trebuie completată cu birou de studiu dacă micuţii sunt şcolari dar şi cu covoare pufoase ce vor stimula simțul tactil. Se pune accent detaliile legate de iluminare. Pe lângă lumina naturală, care nu trebuie restricţionată, se pot integra lustre confecţionate din materiale reciclabile ce vor întregi o amenajare prietenoasă.
Camera bebeluşului cu pat Montessori
Amenajarea Montessori poate fi cea mai eficientă opțiune pentru dezvoltare din primele luni de viaţă. Integrarea patului din lemn masiv cu gard de protecţie şi saltea foarte joasă vor oferi micuţului care învață să meargă posibilitatea de a explora şi a se deplasa în siguranţă. Studiile realizate de specialişti cu experienţă au demonstrat că micuţii crescuți în astfel de încăperi se descurcă singuri în multe situații noi. Covorul din lână pufos este un alt detaliu ce va oferi micuţului experiențe senzoriale deosebite. Astfel de încăperi pot fi definite de centre de activități, realizate din materiale prietenoase şi de carusele muzicale cu sunete inspirate din natură.
Amenajare minimalistă în stil Montessori animată de accesorii şi decoraţiuni
Această organizare propusă este potrivită încăperilor de mici dimensiuni. Oferă copiilor spaţiu de odihnă, zone de joacă şi explorare. Culorile neutre ale mobilierului, pereților şi podelei pot fi puse în valoare prin draperii cu imprimeuri, prin integrarea unui covor tematic sau prin aplicarea de elemente decorative pe pereți. Într-o astfel de încăpere se poate monta o tablă unde micuțul poate desena sau pe care o poate utiliza ca suport pentru realizarea temelor școlare. Culori blânde, funcţionalitate ridicată, materiale ce oferă provocări senzoriale, acestea sunt câteva dintre principiile Montessorii ce pot fi implementate cu uşurinţă şi în dormitoarele mici.
Amenajare camera copil cu centru de joacă şi tobogan
În primii ani de viață mișcarea este importantă pentru o dezvoltare armonioasă. Un dormitor cu centre de activități dinamice este soluția de a-i oferi copilului posibilitatea de a se bucura de mișcare şi în interior. Mansarda, cu formele atipice, poate deveni o încăpere distinsă în special dacă este amenajată după principiile Montessori. Patul jos realizat din lemn masiv şi rafturile deschise pot fi completate de un centru de activităţi cu tobogan. Un asemenea decor va oferi copilului posibilitatea de a-şi organiza singur lucrurile personale şi de a-şi consuma energia. Într-o astfel de încăpere este recomandat să se acorde atenție aspectelor ce țin de acoperirea podele. Pentru a se evita accidentările nedorite şi alunecările este ideal să se integreze mochete moi şi pufoase.
Amenajare cameră băieţi Montessori în culori pastel şi neutre
Cu siguranță, camerei unui băiețel preşcolar poate fi veselă chiar şi când sunt utilizate nuanțe pastel şi culori neutre. Organizarea Montessori permite crearea unei încăperi cu estetică excepțională folosindu-se culori reci. Patul din lemn cu gărduleţ de protecţie este opţiunea ideală pentru micuţii dornici de explorarea a împrejurimilor, pentru cei ce exersează mersul fără ajutorul părinților. Cortul de activități, căluţul din lemn şi mocheta pufoasă sunt elementele ce întregesc un decor bine valorificat. Corpurile de iluminat şi accesoriile textile ideale sunt cele realizate din materiale naturale, prietenoase ce susțin sănătatea micuţilor.
Amenajări Montessori camere de fetiţe
Avantajele stilului sunt numeroase, unul dintre beneficii este că poate fi implementat în camerele ocupate de surioare, oferind fiecare dintre acestea siguranţă şi oportunitatea de a crește sănătos. Optându-se pentru acest stil, fiecare copil va beneficia de mediu deschis pentru dezvoltare. Atât copilul mic cât şi cel mai mare vor avea zone comune, dar şi spaţii personale. Amenajarea Montessori înseamnă organizare, culori vesele, fără a fi obositoare, libertate de explorare şi siguranță.
Amenajare camera copil Montessori cu rafturi pe verticală şi spaţiu de relaxare
Copiilor şcolari li se poate crea o cameră în stil Montessori cu adevărat excepţională, perfect funcţională şi cu estetică distinsă. Când aceștia ajung la vârsta de şcoală, se pot monta rafturi pe verticală deschise pe toată suprafaţa peretelui, valorificându-se astfel întregul spaţiu. O astfel de organizare va fi provocatoare pentru micuţi, şi totodată, îi va încuraja să exploreze zonele ce nu le sunt accesibile. Montarea unui divan încastrat în mobilă va crea un loc pentru citit, desenat şi relaxare deosebit, pe care, cu siguranţă, elevul îl va folosi cu orice ocazie. Un astfel de decor va fi ideal pentru încăperile spaţioase ce permit integrarea şi integrarea unui birou şi a unui pat din lemn masiv, piese realizate în acelaşi stil.
Amenajare Montessorii cu pat tip căsuţa pentru doi copii
Când încăperea este împărţită de doi copii, băiat şi fata decorarea acesteia poate fi provocatoare. Cei mici au nevoie de zone de odihnă bine delimitate, iar în astfel de situaţii sunt ideale modelele de paturi Montessori tip căsuţă în formă de L. Aceste corpuri sunt organizate cu spaţii pentru depozitarea obiectelor, cu sisteme tip gard de siguranță şi vin cu rafturi deschise pe verticală ce permit păstrarea jucăriilor şi a instrumentelor creative. Într-o astfel de încăpere se pot monta un birou minimalist cu scaun pentru studiu şi un cufăr cu scăunel ce poate fi transformat în zona de organizare şi joacă pentru micuţul preşcolar. Echilibrul cromatic se va obţine prin montarea de tapete vesele şi integrarea de textile în culori pastel. Aspectul estetic distins va fi completat de corpuri de iluminat cu accente naturale. O paletă cromatică blândă cu nuanţe inspirate din natură va oferi amenajării un aer revigorant.
Aceste idei de amenajări în stil Montessori pot fi implementate cu succes atât în încăperile copiilor puţin spaţioase, cât şi în cele de dimensiune medii sau dormitoarele mari. Pentru a crea un spațiu armonios este recomandat să se opteze pentru mobilier realizat la comandă, ce va răspunde perfect particularităţilor structurale, dar şi necesităților copiilor.